Ezekkel az urológiai változásokkal kell szembenéznie a férfinak 50 felett

A férfiak egy része nehezen veszi rá magát arra, hogy elmenjen orvoshoz. Hajlamosak arra, hogy ne vegyék komolyan a tüneteket, főleg akkor, ha ezek a férfiasságukat érintik. Ötven felett azonban már nagyon fontos, hogy részt vegyenek az urológiai szűrővizsgálatokon, és egészséges életet éljenek. Dr. Szendrői Attila urológus szakorvossal beszélgettünk.

dr-szendroi-attila
    Dr. Szendrői Attila Ph.D. Urológus szakorvos, egyetemi adjunktus

Mit nevezünk aging male jelenségnek? Mit takar ez a kifejezés?

Az aging male annyit tesz, hogy idősödő férfi. Nem egy betegségről van szó, hanem részben az öregedéssel összefüggő funkcióromlásról, amit elsősorban hormonális változások okoznak. Hasonlít a nőknél tapasztalható menopauzára. Sok olyan tünettel jár együtt, amit a férfiak nehezen viselnek, ezek testi és mentális szinten is jelentkeznek. A tesztoszteronszint csökkenése az izomzat leépüléséhez a testsúly növekedéséhez,  alvászavarokhoz, kardiovaszkuláris problémákhoz, a csontsűrűség csökkenéséhez, csökkenő libidóhoz és a merevedési képesség zavarához, depresszióhoz vezethet A tesztoszteron, vagyis a férfi nemi hormon már viszonylag fiatal korban, azaz 30 éves kor körül csökkenni kezd. Ez eleinte persze semmilyen problémát vagy változást nem okoz. Lassan azonban érzékelhetővé válik. Azt, hogy ezek a problémák mikor jelentkeznek: az életmódunkkal is lehet befolyásolni.

Milyen urológiai jellegű változásokkal kell szembenéznie egy 50 feletti férfinak?

A vizelési panaszok többnyire 60-70 éves korra alakulnak ki, de fiatalabb korban is jelentkezhetnek. Jellemző panaszok, hogy gyakoribbá válik, nehezen indul meg és hosszabb ideig tart a vizelés, vizeletsugár gyengül. A betegek gyakori éjszakai vizeléstől is szenvednek.

Jellemző probléma az erektilis diszfunkció, vagyis a merevedési képesség gyengülése. Ez jelentősen befolyásolja az életminőséget, kihathat a párkapcsolatra is. Azoknál a férfiaknál, akik merevedési zavarral küzdenek, sokszor lapul a háttérben valamilyen komolyabb betegség: cukorbetegség, magas vérnyomás, szív és érrendszeri betegségek vagy depresszió, szorongás, egyéb mentális problémák. A merevedési zavar jelentkezésekor ezeket is vizsgálni kell.

Idősebb korban gyakrabban jelentkeznek az urológiai daganatok közül a prosztata, húgyhólyag vagy vesedaganatok is. Ezek kezdeti stádiumban gyakran tünetmentesek. Ha időben felismerik őket, eredményesen gyógyíthatók, ezért fontos a rendszeres urológiai ellenőrzés, amely korai felismerést tesz lehetővé.

Járnak-e szűrővizsgálatra ezek a férfiak? A pacientúrájában Ön mit tapasztal?

Én úgy vélem, a férfiak két csoportra oszthatók. Vannak azok, akik jobban törődnek magukkal, és vannak, akik nem eléggé egészségtudatosak. Ők valahogy nem ismerik fel az ok-okozati összefüggéseket az egészséges életmód és táplálkozás, az ártalmak (pl. dohányzás) kerülése, a szűrővizsgálatok és a saját egészségük hosszú távú megőrzése között. Persze vannak, akik tartanak az urológiai vizsgálatoktól, félnek a rosszindulatú betegségek diagnózisától, idő hiányában nem járnak orvosi vizsgálatokra.

Mit tehet egy férfi, hogy csökkentse ezeknek a problémáknak a kialakulását?

Nagyon fontos a helyes életmód: a változatos és mértékletes táplálkozás, a rendszeres testmozgás az elegendő alvás, de a lelki egészség, a kiegyensúlyozott párkapcsolat is hozzájárul ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Sokan nem akarnak változtatni a megszokott, egészségtelen életmódjukon, az egészségüket  inkább különböző étrend kiegészítők formájában szeretnék megvásárolni. Ennél azonban hatékonyabb a teljes életmódváltás, az egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás. Természetesen amellett, hogy eljárunk szűrővizsgálatokra, hogy megelőzzük a bajt.

 

Kovács-Hain Zsuzsa