„Ez legalább szex baby!” – Tévhitek a férfitermékenységről

Ahány férfit megkérdezel, mindegyik fontosnak tartja a férfiasságát. Régen ezt a haj hosszával, a varkocs vastagságával fejezték ki, például a vikingeknél. Manapság már nem ilyen és nem ez a férfiasság szimbóluma, sokszínű lett a világ. A férfiak termékenységével kapcsolatban van néhány olyan tévhit, amiről sokan meggyőződve vallják, hogy márpedig úgy van. Ezzel azonban többet ártanak, mint használnak. Lássuk, melyek a leggyakoribb tévhitek a férfiassággal kapcsolatban.

„Változnak az évszakok…”1

De ennek mi köze lehet a férfiak termékenységéhez? Semmi! Ilyen röviden. Sokan azonban úgy gondolják, hogy a túl meleg időjárás nem tesz jót a spermiumoknak, vagyis nyáron a férfiak nemzőképessége romlik. Ez a tévhit valószínűleg azért kapott szárnyra, mert a heréknek nem tesz jót a meleg, ez tény. De nem az időjárás melege, hanem például egy ölbe helyezett laptop melege, vagy a túl hosszú, forró fürdőzés. Az idő azonban nem elhanyagolható tényező, ha a termékenységről beszélünk. A tesztoszteron ugyanis, vagyis a férfi nemi hormon szintje, az idő múlásával fokozatosan csökken, és a termelődése is alábbhagy. Ez a hormon nagyon sok mindent befolyásol, többek közt hatással van a libidóra, a merevedésre is. Emellett pedig a tesztoszteron csökkenése negatívan hat a spermiumok termelődésére és minőségére is.

„Ijjaj, úgy élvezem én a strandot!”2

Csak ne fecskében! A fecske, vagyis a rövid fürdőnadrág valóban kicsit ódivatú darabnak hat, nem is sokan szeretik hordani a strandon, inkább a boxer fazont részesítik előnyben. Az sem tett jót a fecske „jóhírének”, hogy elterjedt vele kapcsolatban az a hír, hogy a férfitermékenységre negatív hatással van, mert szűkössége miatt a herék melegben vannak a viselése közben. Ez azonban még soha nem bizonyosodott be, így azt mondjuk, nyugodtan hordj fecskét, ha akarsz. Kérdés, hogy akarsz-e...

„Kedvenc mindenem a biciklim…”3

Mindaddig, míg nem hiszel ennek a tévhitnek: nem tesz jót a biciklizés a spermiumoknak, mert a nyereg nyomja a gáttájékot, így nem lesz jó a vérellátás a herékben. Meg kell, hogy mondjuk, ez nem igaz. Lehet biciklizni, csak nem kell túlzásokba esni. Egy hosszabb túrán jobb, ha megállsz egy kicsit néha. A sport mindenképp nagyon jót tesz a termékenységnek, úgyhogy, ha neked a bicikli a mindened, nem kell róla lemondanod!

„Ez legalább sex baby…”4

Ugye te is hallottad már, hogy a szexpózok is meghatározhatják azt, mennyire sikerül az áhított gyermekáldás. Sokan hiszik, hogy szex közben figyelniük kell arra, hogy a gravitáció erejét használják, hogy a spermiumok eljussanak a rendeltetési helyükre. Ez is tévhit. Semmi köze a sikerességnek ahhoz, hogy milyen pózban csináljátok. Ha a spermiumok már bejutnak a hüvelybe és a pulzáló mozdulatok segítik feljebb jutni őket, akkor már sínen vagytok. Arra azonban jó figyelni, hogy milyen gyakran vagytok együtt. Ha babát szeretnétek, az az ideális, ha kétnaponta próbálkoztok. Így nem „tárolódnak” sokáig a spermiumok, mozgékonyabbak maradnak és nem sérülnek.

„Izmos kockahas…”5

A tesztoszteron sok mindenre jó, például az izomzatod fejlődésében is nagy szerepe van. Az azonban nagy tévhit, hogy a tesztoszteron külső forrásból történő bevitele segíti a termékenységet. Ha a pótlás nem indokolt orvosi szempontból, akkor jó lesz vigyázni, mert káros hatásai lehetnek. Az agyalapi mirigy működését befolyásolja, a spermiumok termelődését is képes drasztikusan csökkenteni. Emiatt óvatosan a tesztoszteronnal, nehogy az ellentétére forduljon, amit szerettél volna elérni.

 

Ligeti Anna

 

1 Balázs Fecó: Évszakok

2 Kovács Eszti: Pancsoló kislány

3 Intim Torna Illegál: Kedvenc mindenem a biciklim

4 Emergency House: Ez legalább sex

5 Venus: Kockahas