Elmagányosodás miatt kellenek a szexrobotok – Pénzzel vesszük meg a szeretetet

Nemrégiben elkezdtem nézni egy sorozatot, a címe Szerelemre tervezve. Egy férfi egy általa digitálisan felépített világban tartja a feleségét, aki nem hagyhatja el a helyet. Egyszer azonban megszökik, és hazamegy az apjához. Az apa egy élethű szexbabával él együtt. Felesége halála után ezzel próbálta megtörni folytonos magányát. Igaz, hogy ez a baba nem robot, de egy lépésre van attól, hogy beszéljen, mozogjon magától. A 21. század őrült fejlődése megállíthatatlan a robotika területén is, így már megjelentek a gumibabák továbbfejlesztett verziói, a szexrobotok.

Elképesztő, hogy a robotika már milyen magaslatokban jár. A fejlődés folyamatos és megállíthatatlan. Az elmúlt időszakban rengeteg új felfedezés látott napvilágot. Elképesztő közelségbe került a sci-fikből már jól ismert mesterséges intelligencia. A most még nem mindenki számára elérhető szexrobotok már nemcsak segítik az önkielégítést, hanem – ahogy az apa szerette volna a sorozatban – partnerei az embereknek. A robotok már érzelmeket közölnek és még beszélni is tudnak.

Négy évvel ezelőtt született meg az a szexrobot, amely képes beszélgetni, társalogni. A vevő kiválaszthatja, milyen legyen a baba alakja, milyen legyen az arca és még a személyiségjegyeit is meghatározhatja. A robot a memóriájába raktározza el mindazt, amit a tulajdonosáról megtud, így tényleg nagyon élethű társ benyomását tudja kelteni.

Mivel ezek a robotok nagyon drágák, nem mindenki tudja megvásárolni őket. Néhány nagyvárosban a világon éppen ezért olyan bordélyházak is működnek, ahol a kuncsaftok kipróbálhatják a babákat.

robotok-szex2

    Ry Crist/CNET

A digiszexualitás egyre gyakoribb

Két professzor, Mark Twist és Neil McArthur megalkotott egy fogalmat, amit a szexualitás és a technológia viszonyának leírására használnak. Az olyan szexuális cselekvés, amelyhez technológiát használunk, a digiszexualitás fogalomkörébe tartozik. A szexchat, az internetes társkeresés, a pornófilmek mind-mind digiszexuális cselekedetek.

Létezik a fogalomnak egy második síkja is. Ez az, amikor az ember a digitális technológia iránt érez szexuális vonzódást. Ebben élen járnak a japánok, akiknél elég gyakori jelenség, hogy valaki egy internetes játékkarakterrel folytat kapcsolatot.

Szexrobotok és digiszexualitás

A robotok már nem számítógépes játék karakterei, nem szoftverek. Meg lehet érinteni őket, és ők is képesek az érintésre, a beszédre. Léteznek. Nemcsak pozitív hatásuk van azonban, legalábbis egyes kutatók szerint, akik úgy vélik, a szexrobotok létezése többet árt, mint használ. Az emberi kapcsolatok már így is nehézkesen alakulnak, a robotok pedig méginkább aláássák azokat. Sok fiatal magányosnak érzi magát, ezt a magányt pedig virtuális kapcsolatokkal próbálják enyhíteni. Az, hogy a magányukon képesek segíteni egy szexrobot segítségével, csak ideig-óráig oldja meg a problémát. A magány még jobban elhatalmasodik. Ha a digitális technológia az élet minden egyes területén befurakszik a mindennapokba, és pótolja az embereket, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

Emellett a szexrobotok által pénzért vehetünk szeretetet és szerelmet. Ez sem jó irány, hiszen a robotok nem emberek, nem valós, hús-vér lények. Ez pedig oda vezet, hogy egy olyan ember, aki nem ismer más kapcsolatot, azt gondolhatja, hogy a szerelem megvehető. Az élő emberekre is másképp fog tekinteni birtokolni akarja őket, tulajdonának tekinti őket, és a kapcsolatait is eszerint éli meg.

 

Komáromi Csenge