Ekkor kell az urológus - Nőknek is szükségük lehet rá

A férfiak számára az urológiai szűrés bizonyos kor után elengedhetetlen – pont úgy, ahogy a nőknek a nőgyógyászati kontroll. Vannak azonban olyan esetek, amikor nőként nem a nőgyógyászhoz kell fordulnod, hanem fel kell keresned az urológust.

Sajnos tény, hogy a nők anatómiája kedvez a húgyúti fertőzéseknek. A nyári melegben a fertőzések kockázata jelentősen megnő. Bizonyított dolog, hogy a nők négyszer gyakrabban fertőződnek meg, mint a férfiak. Sokszor azonban a nők – még az eltérő tünetek ellenére is – nőgyógyászhoz fordulnak a húgyúti problémákkal, holott ezeket a fertőzéseket, betegségeket urológus szakorvosnak kell kezelni. Ennek egyik oka az lehet, hogy az urológust a férfiproblémákkal azonosítjuk, pedig a húgyutak területe urológiai specifikum.

A húgyúti fertőzés tünetei

A húgyúti fertőzés, vagy ahogy sokan emlegetik (tévesen), felfázás nem évszakhoz kötött. Bármikor kialakulhat, bár nyáron nagyobb az esélye. A strandidő beköszöntével hajlamosak vagyunk kicsit lazábban kezelni a megelőzést, nem figyelünk eléggé. A strandokon könnyedén összeszedhetünk húgyúti fertőzést, aminek napokig tartó kellemetlenség az eredménye. A nyári meleg időjárás, a párás közeg kedvez a baktériumok szaporodásának.

A húgyúti fertőzésnek több jellemző tünete is van:

  • alhasi fájdalom
  • égő érzéssel járó vizelés
  • gyakori vizelési inger
  • ha nem kezelik időben, a vesetájékon is érezhetsz fájdalmat, de ekkor bizonyára már nagyobb a baj egyszerű fertőzésnél,
  • a vizeleted véres is lehet.

Mire kell nagyon figyelned?

Állítsd meg a baktériumok szaporodását! Ezt úgy teheted meg, hogy igyekszel olyan ruhaneműket választani, amelyek jó légáteresztő tulajdonsággal bírnak. A pamut textilek nagyon jó választásnak bizonyulnak, hiszen jól szellőznek. A másik nagyon fontos dolog, hogy fogyassz kellő mennyiségű folyadékot, hiszen a hidratálás segíti a húgyúti fertőzések elkerülését. A gyakoribb vizelés kimossa a baktériumokat a húgyutakból, így nem alakulhat ki fertőzés, a kórokozóknak nem lesz esélyük. Figyelj arra, hogy az elfogyasztott folyadék lehetőleg víz vagy gyógytea legyen. Kerüld az alkoholt és a nagy mennyiségű kávét, mert ezek sajnos irritálják a húgyhólyagot. Tisztálkodáskor használj egy külön törölközőt az intim testrészeid törléséhez. Szexuális együttlétekkor előtte és utána is érdemes pisilned, hogy elkerüld a baktériumok feljutását a húgyutakba. Ha strandolsz, vagy uszodában úszol egyet, lehetőség szerint azonnal vedd le magadról a vizes fürdőruhát és törölközz meg.

Ne nőgyógyászhoz fordulj, hanem urológushoz!

Bármilyen távolinak is érzed magadtól az urológus szakorvost, ne aggódj, ő a legmegfelelőbb arra, hogy a húgyúti fertőzést kezelje! Az urológus a húgyútak és a húgyszervek kezelésével, egészségmegőrzésével foglalkozik. Mivel nemcsak a férfiaknak van ilyen, a nőknek is érdemes néha felkeresni az urológus szakorvost, még akkor is, ha nincsenek panaszok, tünetek. Azonban akkor, ha a fenti kellemetlen tüneteket tapasztalod, szinte biztos, hogy a húgyúti fertőzéssel nézel szembe. Ezt a betegséget nem a nőgyógyászod, hanem az urológus fogja tudni kezelni.

Milyen kórokozók válthatják ki a húgyúti fertőzést? Mi történik az urológusnál, ha húgyúti fertőzésre gyanakszunk? – Dr. Maróti Csaba urológus szakorvost kérdeztük

A húgyúti gyulladást okozó leggyakrabban kimutatható kórokozók:

  • E.coli
  • Klebsiella,
  • Enterobakter csoport,
  • Proteus,
  • Staphylococcus.

Ezek egy része jelen van a béltraktusban, másik részük a bőrön található meg, de a húgyutakba jutva okozhatják a jellegzetes tünetegyüttest.

ekkor-kell-az-urologus-noknek-is-szukseguk-lehet-ra2

Vannak hajlamosító tényezők, melyekről beszélni kell.

Élete folyamán a nők 10-20 %-a egyszer legalább átesik a jellegzetes tünetekkel járó kórképen. Ennek oka lehet a rövidebb húgycső, melyen át könnyebben jutnak a kórokozók a hólyagba.

Fiatal, szexuálisan aktív nők 5-20 %-ánál Staphylococcus saprophyticus jut a húgycsövön át a húgyhólyagba. Ajánlatos együttlét után a húgyhólyagot kiüríteni, ezzel lecsökkenteni a gyulladás kialakulásának esélyét. A változókorban az ösztrogénszint csökkenése miatt a húgycső, a húgyhólyag és a hüvely hámja vékonyabbá, sérülékenyebbé válik, ami kedvez a kórokozók megtapadásának.

Nőknél, férfiaknál egyaránt növeli a húgyúti gyulladás kialakulásának kockázatát a vizeletben ürülő cukor jelenléte, vagyis rizikófaktor a cukorbetegség.

Az urológiai vizsgálat a részletes anamnézis-felvétellel kezdődik. A jellemző tünetek alapján a húgyúti infekciót valószínűsíteni lehet. A következő a fizikális vizsgálat, ami a has és a hólyagtájék illetve a vesék megtapintásából áll. Az érzékeny terület lokalizációjából lehet következtetni a folyamat kiterjedésére.

A vizelet vizsgálata elengedhetetlen része a kivizsgálásnak. A vizsgálattal meghatározzuk a vér, illetve fehérvérsejtek jelenlétét, amik a gyulladás meglétét igazolják. A vizsgálat alkalmával észlelt bűzös vizelet is a nitrit jelenléte miatt az infekció mellett szól.

Minden urológiai rendelő rendelkezik hasi ultrahang készülékkel. Az ultrahangvizsgálat úgy gondolom, részét kell, képezze a kivizsgálásnak. A fájdalmatlan nem invazív vizsgálattal tájékozódhatunk a húgyutak állapotáról. A vesékben köveket, vese-üregrendszeri tágulatot vehetünk észre, telt hólyag esetén jól felfedezhetők a hólyagfal elváltozásai, kis daganatok, kövek jelenléte, a hólyagnyálkahártya állapota.

A diagnózis felállítása után a beteggel megbeszéljük a lehetséges kezelési módot, figyelembe véve a páciens esetleges gyógyszerérzékenységét. Megbeszéljük a szükséges folyadékbevitel mennyiségét és minőségét is. Meghatározzuk a kontroll időpontját. Megbeszéljük a nem várt gyógyszermellékhatás esetén a teendőket.”

 

Kovács-Hain Zsuzsa