Egy napló, amely az orvosodnak segít

Amikor a folyadékbevitellel és – ürítéssel problémánk van, többnyire több betegségre is számítanunk kell. Ezek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy időben urológushoz forduljunk. Az orvos a pontos diagnózis felállításához, valamint a kezelés meghatározása és hatékonysága érdekében vizelési napló vezetését írhatja elő. De mi pontosan ez a napló? A kérdésben Dr. Bartóki László urológus szakorvos volt segítségünkre.

Milyen betegségek, illetve állapotok esetén van szükség vizelési naplóra?

Mivel szervezetünk nagy részét víz teszi ki, így a folyadékháztartás mindenkori állapota nagyon fontos számunkra. Fontos az elfogyasztott és ürített folyadék mennyisége, minősége, ennek egyensúlya alapvetően befolyásolja közérzetünket, hangulatunkat és egészségünket is. Az elfogyasztott folyadék általában ismert, de nem szoktuk méregetni, és sokszor nem figyelünk oda a folyadék fajtájára, minőségére sem. Folyadékot többféleképpen veszítünk (verejtékezés, kilégzés, széklet, stb.), de a legismertebb és legkönnyebben mérhető a vizelet.

Számos betegség első vagy vezető tünete a vizelet mennyiségének változása, napszaki különbségek eltolódása, vagy a vizelet minőségének megváltozása.

Ahhoz nyújt segítséget a vizelési napló, hogy pontosan rögzítsük a napi folyadékbevitelt és -ürítést.

Miért fontos, mit állapíthat meg belőle az orvos?

Urológiában nőknél az inkontinencia, a hiperaktív húgyhólyag, míg férfiaknál a prosztatamegnagyobbodás, inkontinencia, kivizsgálása esetén van jelentősége a vizelési naplónak.

Mindkét nemnél a húgyúti kövesség kialakulásának vizsgálatakor, illetve cukorbetegség és szívelégtelenség gyanúja esetén lehet fontos a vezetése.

A vizelési napló hasznos lehet nemcsak a diagnózis felállításában, hanem egy esetleges terápia hatékonyságának lemérésében is.

Hogyan kell vezetni, mennyire fontos, hogy a benne lévő adatok pontosak legyenek?

A vizelési napló nem feltétlenül helyes elnevezés, mert a bevitt folyadék mennyisége és minősége legalább annyira fontos, mint az ürített.

A vizelési napló egy egyszerű táblázat, amely lehetővé teszi a bevitt folyadék, valamint a nappal és éjszaka ürített vizelet mennyiségének a rögzítését, ezenkívül dokumentálhatók rajta az esetlegesen jelentkező sürgető vizelési ingerek, akaratlan vizeletvesztések, vagy egyéb panaszok.

Láthatóvá válik a nappali és éjjeli vizeletürítések gyakorisága és a vizelet mennyisége is. A bevitel oldalon fontos az is, hogy feltüntessük, hogy mit fogyasztottunk, hiszen ez alapvetően befolyásolja anyagcserénket.

Az adatokat általában nem feltétlenül egymást követő 3 napon keresztül kell rögzíteni. A vizelet mérésére speciális pohár is rendelkezésre áll.

Hogyan lehet hozzájutni?

A vizelési napló sokféle formában létezik, hiszen sok cég készít ilyeneket, és megkapható gyógyszertárakban valamint az orvosi rendelőkben.

 

Kovács-Hain Zsuzsa