Egy húgyhólyag is lehet hiperaktív?

Kérdéseinkre a szakértő válaszokat Dr. Hamvas Antal, az orvostudományok kandidátusa, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának docense adta meg, aki tájékoztatott minket arról, hogy miről ismerhető fel a hiperaktív hólyag, milyen tünetekkel jár, illetve hogyan lehet azonosítani a problémát és milyen kezelési módszereket javasolnak a kezelésére.

Egy húgyhólyag is lehet hiperaktív?

A hiperaktív hólyag leginkább nőknél előforduló jelenség – mondta Dr. Hamvas Antal. – Napközben általában több mint nyolcszor, tízszer kell kimennie a toalettre az érintettnek, illetve éjszaka kétszer-háromszor is felébred az inger miatt. Mindazonáltal, nem mindig könnyű megállapítani, hogy hiperaktív hólyagról beszélünk-e avagy sem.

Melyek a tipikus tünetei a hiperaktív hólyagnak?

Ha az inger hirtelen jelentkezik, és még éppen eléri a toalettet a páciens, azaz nem pisil be, és mindez napjában körülbelül tízszer előfordul, annak ellenére, hogy kevés folyadékot fogyaszt, akkor beszélünk hiperaktív hólyagról. Persze figyelembe kell venni, hogy a kávé, a kóla a szénsavas folyadékok fogyasztását követően is lehet ilyen sürgető vizelési inger. Illetve ha valaki napi három liter folyadékot fogyaszt, akkor is előfordul, hogy többször ki kell mennie a mosdóba, de ebben az esetben ez teljesen természetes.

Hogyan diagnosztizálható a probléma?

Legtöbbször úgynevezett vizelési naplót adunk a betegnek, abban kell vezetnie pontosan a folyadékbevitelt és azt is, ha a toalettre kellett mennie. Mind a megivott folyadékot, mind a vizelési porciókat mérnie kell. Ha egy alkalommal egy-másfél deciliternyi vizelet távozik, és napjában ez tíz-tizenkétszer megismétlődik, akkor bizony előfordulhat, hogy hiperaktív hólyaggal állunk szemben. Természetesen, a kórelőzmény felvételekor ki kell térni arra is, hogy milyen gyógyszereket szed a páciens, mert például a magas vérnyomás kezelésére írt gyógyszerek mellé legtöbbször vízhajtó is párosul. A vízhajtónak is van hasonló hatása, azaz hirtelen tölti meg a hólyagot, és gyakrabban kell kimennie a betegnek. Vannak olyan vérnyomáscsökkentők, amelyek a normál hólyag feszességét csökkentik. Továbbá azt is tisztázni kell, hogy nincs-e fertőzés, hólyagkő, vagy hólyagdaganat, nők esetében mióma a betegnél, mert ezekben az esetekben a hiperaktív hólyag, kísérő tünete lehet a betegségnek.

Hogyan kezelhető a hiperaktív hólyag?

Legtöbbször nőgyógyásztól érkeznek hozzánk a betegek, miután nőgyógyászatilag nem találtak semmilyen problémát, kizártuk a fertőzéseket is, és a vizelési naplóban írtak alátámasztják a hiperaktív hólyag diagnózisát, akkor gyógyszeres kezelést javaslunk. Ezek általában ún. antikolinergikumok, amelyek a hólyagizomzatot ellazítják, növelik a hólyag befogadóképességét. Sajnos ezen készítményeknek több mellékhatása is van, amely lehet szájszárazság, időseknél szédülés, látászavar. Az újabb gyógyszerek másfajta mechanizmussal csökkentik a hólyagizomzat feszülését, és a melléktüneteik is kevésbé gyakoriak. Amennyiben a gyógyszerek nem hatásosak, akkor egy úgynevezett botulinum toxin injekciót juttatnak a hólyagizomzat falába, amely az izomzat tartós bénulását okozhatja. Több hónapig is hatásos, de utána meg kell ismételni az eljárást.

Nem lehet esetleg a hólyagot kondicionálni arra, hogy jobban működjön?

A legtöbb beteg gyors eredményt szeretne, de a gyógyszeres kezelés előtt, illetve mellette ezt a fajta utat is ajánlhatjuk. Ilyenkor azt javasoljuk, hogy két óránként igyon meg egy-másfél deciliter folyadékot és a közti órákban menjen ki vizelni. Ehhez még ajánljuk általában a gáti tornát is, nem kimondottan a hüvely tornát, hanem olyat, amely a hüvelytől távolabb lévő izmokat is tudja erősíteni. Ezek hatékony használatával a vizelettartást tudja kontrollálni az érintett. Jelezni szoktuk a koffein tartalmú italok (pl.: kávé, kóla) vizelethajtó hatását, ugyanis hólyagot ingerlő hatása van, ezért akinek hiperaktív a hólyagja, annak jó kerülnie az ilyen italokat. Azt is tanácsoljuk, hogy ha hazaér, ugyan sürgető a vizelési inger, de üljön le egy kicsit és várjon. Ez persze alkattól, életkortól és a lehetőségtől is függ. Ha túl messze van a mosdó, akkor nem mindenki kockáztatja meg az esetleges ”baleset” lehetőségét.

Lehet tudni, hogy mi miatt alakul ki a hiperaktív hólyag?

Elsődleges ok lehet idegrendszeri betegség, gerincsérv, vagy agyvérzés. Ezek kísérő tünete lehet a hiperaktív hólyag. Több kutatás is igazolta, hogy a húgyhólyag nyálkahártyájának felszínéből hiányzik egy védőanyag, és többek között ez is lehet az egyik kiváltó ok. Nagyon sok esetben lelki okok is állhatnak a tünet mögött. Férfiaknál a jóindulatú prosztata megnagyobbodás is tud ilyen tüneteket okozni, ugyanis a hólyag izomzata elveszti a rugalmasságát, nehezebben ürül ki, és a visszamaradó vizelet okozza a panaszokat.

A jelenség felismeréséhez a napi több mint tízszeri, parancsoló vizelési inger vezetheti orvoshoz a betegeket. A panaszossal történő részletes elbeszélgetés, kérdőív kitöltése, lehetőség szerint vizelési napló vezetése, és a vizeletvizsgálat bizonyíthatja a kezelés szükségességét, és vezethet el a tünetmentességhez a gyógyuláshoz.

Dr. Jármi Hilda