Csökken a szexuális vágyad? - Nem csak a tesztoszteron felelős érte

A tesztoszteron rendkívül fontos hormon a férfiak számára, ám korántsem egyeduralkodó – már, ami a szexualitást illeti. A libidó csökkenése összetett probléma, amit nem kizárólag a tesztoszteronszint emelésével lehet helyrehozni.

Szexuális diszfunkcióval, merevedési zavarokkal, libidócsökkenéssel a férfiak nagy része szembenéz élete folyamán – különböző okokból. Sokan az érintett férfiak közül azt gondolják, problémájuk okozója a tesztoszteron hormon szintjével függ össze. Természetesen, ha hasonló problémával keresi fel valaki az urológust, esetleg endokrinológust, a vizsgálatokból kiderül, milyen szinten áll a tesztoszteron. Sokszor kiderül, a hormonszint teljesen normális.

De akkor miért alakulhatott ki ez a téves nézet a férfiakban? A média és az interneten fellelhető információk arra engednek következtetni, hogy a szexuális étvágy és a tesztoszteronszint elválaszthatatlanok, csak a tesztoszteronszinttel függ össze, hogy kinek milyen a libidója. Ezt segítik azok a gyógyszerek, különböző gyógytermékek, amelyek ennek a hormonnak a szintjét emelik, és azt ígérik, minden rendbejön a használatukkal. A végleges megoldást azonban ritkán hozzák el.

Számos kutatás készült a témában, amelyek legújabb eredményeiből kiderül, hogy a tesztoszteron-terápia, a hormonpótlás nem feltétlenül van jó hatással a libidóra, nem ez az egyetlen lehetőség, amellyel vissza lehet nyerni a szexuális étvágyat.

Az ösztrogén szerepe

Ha azt mondjuk, ösztrogén, mindenkinek elsőre beugrik, hogy női hormonról van szó. Ám, ahogy a tesztoszeron sem kizárólag férfihormon, az ösztrogénról sem lehet azt mondani, hogy kizárólag a női szervezetre van hatással. Ez a hormon ugyanis nagyon fontos szerepet játszik a férfiak esetében is. Segít a libidó fenntartásában ugyanúgy, ahogy a dopamin, a szerotonin és az oxitocin is.

A libidót lelki gondok és betegségek is befolyásolják

Mivel nem vagyunk gépek, a szexuális életünkre igen nagy hatással vannak bizonyos belső és külső hatások is. A stressz, a megfelelési kényszer, a szorongás vagy a depresszió csökkenthetik a libidót, ahogy a párkapcsolati problémák, az anyagi gondok is.

Sok párkapcsolat vesztét okozza, hogy a pár tagjai már nem úgy vagy nem annyira kívánják egymást. A csökkent nemi vágy hátterében húzódhat betegség is, például vashiány. Ha nincs elég vas a szervezetedben, fáradtnak érezheted magad, fásult és kimerült lehetsz. Ilyenkor talán természetes is, hogy nem annyira van kedved a szexhez.

A libidó visszanyerése komoly feladat, ami életmódváltással kivitelezhető leginkább. Figyelni kell az egészséges táplálkozásra, emellett pedig az élet elengedhetetlen részévé kell válnia a rendszeres testmozgásnak. Meg kell találnod azokat az elfoglaltságokat, amelyekkel sikeresen tudod oldani a stresszt, hogy az már ne férkőzhessen be a hálószobába. Fontos a pihenés és a munka közti egyensúly megtartása, hiszen a szexuális élet csak akkor lehet igazán egészséges, ha kipihent vagy. A tesztoszteron szintjének csökkenése természetes folyamat, de a libidóvesztés nem írható kizárólag a tesztoszteron számlájára. Ha a szexuális étvágyaddal van problémád, keress fel egy urológust, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat. Ezekből kiderül, hogy szükséged van-e bizonyos szintű hormonpótlásra.

 

Ligeti Anna