Az önbizalom, erőforrás! – Az ágyban is kulcsfontosságú!

A női önbizalomnövelésről nagyon sok szó esik, ugyanakkor a férfiak tekintetében hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, milyen fontos dologról van is szó. Pedig a férfiak is érzékenyek, nekik is szükségük van arra, hogy egészséges önbizalomra tegyenek szert, ami javítja az életminőséget és pozitív hatással van az élet minden területére, beleértve a szexualitást is.

Az önbizalom tuningol minket

Amikor valakiben nincs elég motiváció és önbizalom, a napjait szorongásban tölti. De mi is az önbizalom? Bizalom és meggyőződés saját magunkban, a képességeinkben. Az önbizalom határozza meg az énképünket, másokhoz való viszonyunkat.

A férfiak csak akkor tudnak helytállni a szerepeikben, ha megfelelő önbizalommal rendelkeznek. Csak akkor lehet a férfi igazán jelen apaként, társként, szeretőként, férjként, ha teljes az önbizalma. Csak ebben az esetben lehet az önbecsülés is egészséges, ekkor fogja a környezet is érzékelni ezt, így magabiztosabb lesz kifelé is.

Ha erős a férfi önbizalma, nem mások véleménye alapján ítéli meg saját magát.

Mi történik, ha alacsony az önbizalom

Az alacsony önbizalom a saját fejlődésünk útjába gördít olyan akadályokat, amelyeket nagyon nehéz ledönteni. A kitűzött célokat is nehezen érjük el, vagy ez egyáltalán nem sikerül. Az önbizalomhiány a kreativitásunkat is hátráltatja, nehezebben hozunk döntéseket és a helyzeteket sem ismerjük fel olyan jól.

Ahhoz, hogy fizikailag és mentálisan is erős maradjon a férfi, az önbizalmának a helyén kell lennie.

Az önbizalomért dolgozni kell

Bizony, a férfiak esetében sem terem csak úgy az önbizalom, azért dolgozni kell. Abból, hogy valaki férfi, nem következik az, hogy erős önbizalommal is rendelkezik. A férfiaknak is lehet olyat mondani, amitől a sérülékeny önbizalom megrendül.

Az önbizalom olyan dolog, ami fejleszthető, ám ez a feladat nem könnyű és igen összetett. Sokaknak fájdalmat is jelent, hiszen a folyamat során sok olyasmi kerül felszínre, amit nem biztos, hogy szeretnénk. De csak ez vezet el ahhoz, hogy megértsük, mi az, ami hátráltatja, visszaveti az önbizalmat.

A pozitív gondolkodáson múlik, hogy ez a fejlődés megvalósulhat-e. Ehhez tudatos munka szükséges. Célokat kell kitűzni, amelyeket reálisnak érzünk.

Ezen az úton nagyon fontosak a pozitív visszajelzések, a támogató közeg.

Az önbizalom és a szexuális élet

Valljuk be, nagyon sok férfi küzd önbizalomhiánnyal, de ezt csak kevesen vallják be. Az ágyban ez komoly problémákat okozhat, mert akár már egyetlen kudarcélmény is kiválthatja, hogy a továbbiakban már félelemmel kezdeményezzen és vegyen részt az együttlétben. A sorozatos kudarcok pedig szorongáshoz és depresszióhoz vezethetnek. A merevedési zavar sokakat érintő probléma, aminek jelenléte folyamatosan rombolja az önbizalmat, az önbecsülést. Ez a partnerre is kivetül, aki sokszor önmagát hibáztatja a kialakult helyzetért. Bizalommal és megfelelő kommunikációval azonban orvosolhatók a kudarcok, és a merevedési zavarra is van megoldás. Ha a férfi erekciós problémákkal küzd, mielőbb fel kell keresni egy urológus szakorvost, aki segít kideríteni, mi húzódhat a zavar hátterében. Mivel ez lehet kezeletlen krónikus betegség is, az orvosi kontroll elengedhetetlen. A partner szerepe kiemelkedő fontosságú, hiszen a férfi önbizalma csak úgy állhat helyre, ha nem azt hallja folyamatosan, hogy miért nem tud teljesíteni, miért nem áll helyt az ágyban. A lelki támogatás mellett kulcsfontosságú az intimitás megőrzése, a mély beszélgetések, az érintés, amik folyamatosan növelik az önbizalmat és lassan helyreáll az elvesztett önbecsülés is.

Mik azok a tényezők, amik rombolják az önbizalmat?

Kudarc: a magánéleti kapcsolatainkban, személyes megéléseinkben, a karrierünkben ha folyamatosan kudarc ér bennünket, az önbizalom sajnos csökkenni kezd.

Mérgező környezet: akkor, ha hiányzik a környezetünkben a támogatás, esetleg még mérgező is a környezet, hamar elbizonytalanodunk, és az önértékelésünk is csorbát szenved.

Bizonytalanság a karrier terén: sok férfi még mindig a munkájával azonosítja önmagát. Az, ami negatívan érinti ezt a területet, mind rombolja az önbizalmat.

Bántalmazás: az, ha valakit bántalmaznak – akár fizikailag, akár verbálisan – olyan élmény, amit nem lehet egykönnyen feldolgozni. Ez a negatív hatás elkísér, és az élet minden területére kihat.

Negatív testkép: gyakran előfordul, hogy a környezet, a társadalom nyomása rossz irányba viszi az önbizalmat.

Társadalmi nyomás: a férfi erős, a férfi nem sír, a férfinak nincsenek érzései, de ha vannak is, azokat nem mutatja ki. Ezek téves elvárások, amik azonban rombolják az amúgy is érzékeny és labilis önbizalmat. Szorongás, félelem, feszültség lehet az eredmény.

 

Ligeti Anna

 

Forrás: https://www.askmen.com/money/career/things-that-destroy-confidence.html