Az erekciós zavar nem szégyen! – Hogy vélekednek a férfiak?

A legtöbb férfi számára nagyon fontos a szexuális teljesítmény. Ha valami nem működik jól az ágyban, az érintett férfi szorongani kezd, depresszióba eshet és úrrá lesz rajta a teljesítménykényszer. Sajnos még mindig kevesen vannak azok, akik képesek felvállalni, tudatosítani a problémát és orvoshoz fordulnak. Dr. Ottlecz István urológus szakorvost kérdeztük.

A szex és a férfiak

Amikor egy férfi fiatal, a 20-as, 30-as éveiben jár, a tesztoszteronszintje a csúcson van. A szexualitásban ilyenkor maga a szex játssza a főszerepet, a szenvedély és a kalandvágy a legfontosabb. Ahogy a férfi idősödik, a szex szelídül, előtérbe kerül a párkapcsolatban az intimitás. Ettől persze még ugyanúgy vágyik a mindent elsöprő együttlétre, és kudarcként éli meg, ha problémája van a merevedésével.

A merevedési zavarok

Erekciós problémákkal a férfiak bármely életkorban szembenézhetnek. Az erekciós képességet több külső tényező is befolyásolhatja. Negatívan hathat a merevedésre a stressz, az, ha a férfi leterhelt, negatív hatású a teljesítménykényszer, hiszen ez valódi kihívássá tesz minden alkalmat.

Sokan még mindig szégyenérzettel élik meg a merevedési problémákat, a legtöbben nem is akarnak tudomást venni róluk. Pedig a merevedési zavarok az egész párkapcsolatra hatással vannak, a partnert is érintik.

Sajnos vannak, akik nem felelősségteljesen gondolkodnak, félvállról veszik a problémákat, nem mennek időben orvoshoz a merevedési zavarokkal. Az önmagára igényes férfi azonban pontosan tisztában van azzal, hogy a merevedési probléma nem szégyen, és a szexuális élet minden kihívása sokkal könnyebben megoldható a partnerrel együtt. A merevedési zavar nem egyenlő a libidó csökkenésével, ezért mindenképp különbséget kell tenni a kettő között. A merevedési zavarok viszont nem csak lelki problémákból állnak. Ha a férfi tudatosítja, felismeri, hogy gond van, érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

A potenciazavarokkal küzdő férfiak nehezen tudnak előre tervezni, hiszen az együttlétek nem mindig tervezhetőek. A potencianövelő gyógyszereknek ma már széles skálája elérhető, így ezek megoldást jelenthetnek a problémára.

A megoldás

A merevedési zavaroknak sokféle oka lehet, ezért az urológus több vizsgálatot is elvégez, hogy a diagnózist felállíthassa. Amint ez megszületik, az orvos kialakítja a kezelés menetét. Fontos, hogy az érintett mindig betartsa az orvosi utasításokat és ne vásároljon kétes forrásból potencianövelőt.

Milyen vizsgálatokra van szükség egy potencianövelő gyógyszer felírása előtt? – Dr. Ottlecz István urológus szakorvos válaszol

A merevedési zavar kivizsgálása során törekszünk az oki terápiára. Amennyiben a betegnek urológiai jellegű elváltozás okozza a panaszait, úgy ezt kezeljük. Ez lehet a péniszen zajló gyulladásos folyamat, daganat, vírusos szemölcs, illetve igen gyakran a krónikus prosztatitisz (prosztatagyulladás) okozza a meveredési zavart. Ezenkívül nagyon fontos a beteg szív-érrendszeri állapotának felmérése, amely a kiserek belhártyája betegségeinek révén okoz merevedési panaszokat. Ezenkívül elengedhetetlen az anyagcsere betegség felderítése, legfőképp a diabétesz, amely gyakran áll a merevedési zavar okának hátterében. Sor kerül a hormonális állapot felmérésére is, hiszen az alacsony tesztoszteronszint a nemi vágy, a libidó csökkenésében játszik jelentős szerepet. Amennyiben pszichés ok áll a háttérben, úgy pszichológus, vagy pszichiáter segítségét kérjük. Rendkívül fontos a PSA (prosztata specifikus antigén) vizsgálat a prosztata rosszindulatú daganatának kiszűrésére. A gyógyszeres kezelés, illetve injekciós terápia alkalmazása mellett az alapbetegségek lehetőség szerinti legjobb korrekciójára törekszünk. Nagyon fontos a betegek gondozása, időszakos kontrollja, az alapbetegség állapotának felmérése, ilyenkor a társszakmák specialistáit is bevonjuk a terápiába.

A potencianövelő tabletták korában igen jó eredménnyel gyógyíthatók a merevedési zavarral jelentkező páciensek, ezek közül is inkább az elhúzódó hatású készítmények alkalmazását kedvelik a betegek. Visszaadják a szexuális szabadságot a férfiaknak.

 

Kovács-Hain Zsuzsa

 

Forrás:

https://egeszsegvonal.gov.hu/i-j/1779-impotencia.html

https://egeszsegvonal.gov.hu/s-sz/1669-szexualis-zavarok-ferfiaknal.html

 

Document ID: KEDP/DAE91L, Lezárás dátuma: 2023.11.07.