Az egészséges életmódhoz digitális méregtelenítés is kell!

Azt mindenki tudja, hogy akkor lehetünk igazán egészségesek, ha az életmódunkkal is hozzájárulunk ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően működjön. Ehhez kell az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás, az elegendő mennyiségű folyadékbevitel. De vajon mi kell még? Az egészségünk megóvása tényleg csak ennyiből állna?

A világban óriási kettősség uralkodik, már, ami a fogyasztás, kereslet és kínálat háromszögét érinti. Az emberek egyre inkább távolodnak el az egészségtelennek tartott élelmiszerektől, fordulnak a reform táplálkozás felé. Ennek ellenére a boltokban hemzsegnek a félkész, előre feldolgozott ételek, amelyeknek nagy része tartalmaz rákkeltő anyagokat. Mind tudjuk, hogy egészségünk megőrzéséhez ezekkel egyáltalán nem teszünk hozzá, mégis sokan vásárolják még mindig, ezzel fenntartva a keresletet irántuk. Az egészséges életmód egyik nagy szelete az egészséges, változatos táplálkozás, azonban az egészséges életmód definíciója ezen bőven túlmutat.

Lássuk, melyek azok a fontos tényezők, amelyek segítségedre vannak abban, hogy testi-lelki jóllétedet megőrizhesd.

 • Változatos, egészséges táplálkozás – Ha teheted válassz olyan élelmiszereket, amelyeket a lakóhelyedhez közel termeltek, vásárolj piacon.
 • Megfelelő mennyiségű folyadék bevitele – Szinte már közhely, hogy a testünk nagy része víz, de ez így van. Ennek megfelelően szükségünk van rá minden nap.
 • Rendszeres mozgás – Minden ember más és más, így lehet, hogy neked nem jön be a futás, míg a barátnőd odáig van érte. Keresd meg azt a mozgásformát, ami számodra örömöt okoz, és űzd rendszeresen. Váljon az életed részévé a mozgás.
 • Alvás – figyelned kell arra, hogy eleget aludj, és persze ez az alvás a lehető legpihentetőbb legyen számodra, hiszen a szervezeted az éjszaka folyamán készül fel a következő napra.
 • Emberi kapcsolatok – igaz, hogy manapság a digitális világ mindent megesz, de hidd el, még mindig nincs jobb egy közös kávézásnál, személyes beszélgetésnél.
 • Stresszoldás – Nem egyszerű feladat, az biztos. Mindenkinek magának kell megtalálnia azt az eszközt, amivel könnyedén tud átlendülni a mindennapokon. Sokaknak segít ebben a zenehallgatás vagy egy jó könyv.
 • Káros szenvedélyek nélkül – Ha arra törekszel, hogy a tested egészségesen tartsd, kerülnöd kell azokat a pótcselekvéseket, amelyekkel pont az ellenkezőjét éred el. A dohányzás, az alkoholfogyasztás, a kábítószerek, de még a túl sok koffein bevitele is negatív hatással van a szervezetedre.
 • Digitális méregtelenítés – igen, már ez is felkerült a listára, hiszen a digitális kütyük mértéktelen használata, az elektroszmog káros hatása nemcsak alvás közben (ha a közeledben van a telefonod, sokkal erősebb az elektroszmog) negatív, hanem a nap folyamán végig.

A digitális méregtelenítés az egészségmegőrzés fontos eszköze lett

Ahogy haladunk előre az időben, egyre több mindenre tudjuk használni a szolgálatunkban lévő digitális eszközöket és az internetet is. Egy pillanat alatt megtudhatunk bármit, csak a megfelelő szavakat kell a keresőbe gépelnünk. Ez nagyon kényelmes, ugyanakkor el is zár a külvilágtól, blokkolja a figyelmünket, zavart okoz az értelmi intelligenciánkban, nem beszélve az érzelmiről. A kütyük mértéktelen használatával növekszik az elszigeteltség. A személyes kapcsolatainkban is érezteti negatív hatását, hiszen inkább a social médiában vagyunk jelen, mint a való életünkben. Te magad is észreveheted, milyen hatással van rád az, ha pár napig nem használod a kütyüket, sőt, még a közeledből is eltávolítod azokat.

 • Javulni fog a hangulatod
 • Helyrebillen a fizikai és mentális egyensúlyod
 • Jobban oda tudsz figyelni a tanulásra, munkára
 • Jobban fogsz aludni, kipihenten ébredsz
 • Csökken a szorongás, nő az önbizalom

Fontos, hogy ebben légy tudatos! Csak akkor tudod jól csinálni a digitális méregtelenítést, ha betartasz néhány fontos szabályt.

Csökkentsd a kütyüket az otthonodban: kelj vekker hangjára, ne a telefonod legyen az ébresztőd, cseréld le az okosórát analógra, tudatosan szüneteltesd a mobilod használatát, használj papír alapú naptárat, menj olyan emberek közé, akik élvezik egymás társaságát, és zökkenj vissza te is az ilyen tevékenységekbe. Mindenesetre már azzal is óriási lépést teszel a digitális detox erdejében, ha nem tekinted a társadnak a mobilodat vagy a tabletedet. Ne feledd, elsősorban ember vagy, akinek szüksége van személyes kapcsolatokra, beszélgetésekre, nem arra, hogy egy képernyőn keresztül nézze mások életét.

 

Tarjáni Rita

 

Forrás:

https://www.webmd.com/balance/what-is-digital-detox

https://www.everydayhealth.com/emotional-health/how-to-do-a-digital-detox-without-unplugging-completely/