Amikor a férfi potencia segítségre szorul

A merevedési problémák folyamatosan olvasói kérdéseink között is megjelennek. A férfiak minél gyorsabban szeretnének megoldást találni, hiszen veszélyben érzik a párkapcsolatukat. Emellett saját énképük, büszkeségük csorbul, ha merevedési zavarokkal küzdenek. Ez a probléma természetesen nem csak nyáron jelentkezhet. A merevedési problémákról és a potenciát növelő szerekről Dr. Bognár Csabával, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Urológiai osztályának adjunktusával beszélgettünk.

Meglepő módon nem akkor keresnek minket általában, amikor egy nyári kalandra készülnek a páciensek, hanem amikor stabil kapcsolatukban probléma merül fel és ez zavaróvá válik – mondta Dr. Bognár Csaba. - Akinél merevedési zavar lép fel, annál a megoldást gyorsan és diszkréten kell megtalálni, hiszen nagyon mélyen érinti a pácienst a probléma.

Kihez fordulhatnak segítségért?

Általában először a háziorvoshoz fordulnak, aki – nagyon helyesen – szakorvoshozküldi a betegeket, mielőtt gyógyszert írna fel. A közép-, vagy időskorú férfiak jelentős százaléka elsőre nem szakorvosi segítséget keres. Van, aki már csak azután jön, amikor már kipróbált valamilyen – nem receptköteles – szert, és az nem hatott. Ilyenkor kéri a segítségünket. Amennyiben mégis megjelenik a beteg egy szakrendelésen, akkor gyors megoldást szeretne. A megoldás nem minden esetben egy tabletta bevétele a megfelelő időpontban. A merevedési zavar egy tünet, aminek a hátterében egyéb betegségek húzódhatnak meg. Túlnyomórészt szervi eltérések okozzák, azonban – mintegy 20%-ban – előfordul személyi konfliktus, stresszhelyzet következményeként is. Fontos az esetlegesen orvosolható organikus alapbetegség felderítése, és, amennyiben lehetséges, a kezelése. Ezen kórképek kezelésével, karbantartásával, – például cukorbetegség, súlyos érszűkület, prosztata-problémák –a merevedési zavar mérséklődik, a szokványos kezelési eljárások hatékonnyá válhatnak. Nem beszélve az általános állapot és ezzel együtt a „férfierő” javulásáról.

Csak háziorvosi beutalóval jelentkezhetnek szakorvosnál az érintettek?

Az urológiai szakrendelések előjegyzéssel látogathatók, nem beutaló-kötelesek. Ekkor a betegnek nem kell kifejtenie, pontosan mi miatt keresi urológus szaksegítségét. A szakorvos megvizsgálja az érintett szervek épségét, laborvizsgálatot rendel el. Amennyiben szükséges, recepttel látja el a beteget. A későbbi kontrollvizsgálatok során megbeszélik a terápia hatásait, esetlegesen módosítanak az adagoláson, új gyógyszert írnak fel. Jellemző, hogy a fiatalabbgeneráció egészségtudatosabb, ők hamarabb jelennek meg orvosuknál. Az idősebb generáció később fordul orvoshoz, gyakran több társbetegséggel terhelten jönnek, és hosszabb időbe telik megérkezniük. Az internet korában a betegek az elektronikus, de mindenképpen az anonim információszerzést résesítik előnyben. Sokan rendelkeznek bizonyos fokú információval, esetenként féligazságokkal betegségükről. Van, aki kifejezett iránydiagnózissal, sőt kész terápiás tervvel is rendelkezik már az első szakorvosi találkozáskor. Típusosan az alacsonynak gondolt tesztoszteron – férfi nemi hormon – szintre gyanakodnak, és kérik ennek mielőbbi pótlását, ami nem ennyire egyszerűen működik. Valóban, a kor előrehaladtával egyre gyakrabban találkozhatunk ilyen betegekkel, de nem automatikusan ez a probléma. A hormonszint-csökkenést laborvizsgálatokkal igazolni kell, és csak a megfelelő esetben szabad a kezelést elindítani.

Milyen típusú, hatású gyógyszerek vannak?

Mielőtt bármilyen gyógyszert felírnánk, tudnunk kell, hogy a betegnek mik az igényei. Szerencsére rendelkezésre áll többféle készítmény. Tudnunk kell, hogy például a házasság megóvásához van rá szükség, amelynek a biztosítására tartósabb hatású, akár napi adagolású gyógyszert ajánlhatunk. Ha hosszú hétvégén szeretné elkápráztatni a társát, akkor a hatását hosszabban kifejtő gyógyszert ajánlunk. És persze akadnak olyanok is, akiknek kifejezetten alkalmi találkákon való magabiztos teljesítéshez kell segítség. Ez a szer gyorsan fejti ki hatását, de pár órán belül lebomlik.

Milyen gyógyszert vásároljunk, és hol szerezzük be?

Mindenképpen a receptköteles készítményt érdemes megvásárolni, természetesenpatikákból, hiszen így pontosan lehet tudni, hogy mi van a készítményben. Például egy kétes eredetű gyógyszerben az értágító hatás mellett, sokszor hormonok is megtalálhatóak, amelyeknek nem kívánt mellékhatásai lehetnek. Például ronthatják ateljesítményt, vagy negatívan befolyásolhatják a családalapítást.

Nem várt hatások, mellékhatások felléphetnek?

Amit mindenkinek tudnia kell, hogy ezek értágító hatású szerek. A turbó hatású gyógyszer következményeként kipirulást, orrdugulást, fülzúgást, fejfájást észlelhet a páciens. Nem mindenkinél jelentkezik ugyanolyan formában, de gyakran megjelenik valamilyen mellékhatás. Van olyan beteg, akinek a későbbiekben tartósan szüksége lesz arra, hogy a tervezett nemi aktushoz beszedje a bevált gyógyszerét, van, akinek csak átmenetileg van rá szüksége. Függőség nem alakul ki a készítményekre, így megfelelő felügyelet mellett tartósan is lehet alkalmazni a gyógyszereket, melyeket tudományos kutatások sora is alátámasztott.

 

Dr. Jármi Hilda