Akut és krónikus prosztatagyulladás – Ronthatja a merevedést!

A prosztata egy diónagyságú mirigy, amely a férfiak húgyhólyagja alatt és a végbél előtt helyezkedik el. Váladékot termel, amely óvja a petesejt felé tartó spermiumokat. Gyulladásos megbetegedése viszonylag gyakori. Erről Dr. Kerényi Gábor urológus szakorvossal beszélgettünk.

Hogyan alakulhat ki az akut prosztatagyulladás, mi okozhatja?

A betegség kialakulásának pontos mechanizmusa nem teljesen tisztázott. A gyulladás létrejöhet a húgycső felől felszálló fertőzés útján, vagy, ha fertőzött vizelet áramlik vissza a prosztatába. Akkor is kialakulhat prosztatitisz, ha a végbélben előforduló baktériumok a nyirokutakon átterjednek a prosztatára, vagy a szervezetben lévő kórokozók elterjednek a véráram útján. Leggyakrabban urológiai endoszkópos beavatkozásokat követően, katétert viselőknél és krónikus prosztatagyulladásban szenvedőknél (akut fellángolás) alakul ki.

Milyen tünetekkel jár?

Súlyos, az egész szervezetet érintő betegség, magas lázzal, hidegrázással, levertséggel. Gyakori tünet a gát- és végbéltáji fájdalom. Irritatív (gyakori, sürgető vizelési inger, csípő-égő érzés vizeletürítéskor) és obstruktív (nehézvizelés vagy vizeletrekedés).

Hogyan alakulhat ki akut problémából krónikus gyulladás?

Az akut prosztatagyulladás elégtelen kezelése a panaszok visszatérésével, a kórokozók idült megtelepedésével, krónikus gyulladás kialakulásával járhat.

Milyen kezelési módszer hatásos akut és krónikus prosztatagyulladás esetén?

Akut esetben széles spektrumú antibiotikum alkalmazandó intravénás indítással, a krónikus tünetek megelőzésére szájon át folytatva 4-6 hétig. Vizeletrekedés esetén a húgycső-katéterezés elkerülése, hólyagkatéter behelyezése javasolt.
Vizelési panaszok csökkentésére alfa-blokkoló, a fájdalom csillapítására és a prosztatatok feszülésének csökkentésére nem szteroid gyulladáscsökkentők javasoltak.  

Milyen hatással van a prosztatagyulladás a mindennapi életre, a szexualitásra?

A prosztatagyulladás akut és krónikus formája egyaránt kifejezetten rontja az általános életminőséget, elhúzódó terápiára és lassú javulásra kell számítani, a tünetek esetleges időszakos visszatérését is türelmesen kell viselni. A gyuladások mind a libidót, mind a merevedést ronthatják.

Hogyan segíthet a páciens, hogy ne újuljon ki a betegség?

A leggyakoribb diétás tanácsunk az szokott lenni, hogy kerülje el vagy minimalizálja a tömény alkohol és a túlzottan fűszeres ételek fogyasztását. Természetesen az immunrendszer általános jó szinten tartása is fontos, melyet egészséges étkezéssel, rendszeres mozgással és rekreációval lehet támogatni.

 

Kovács-Hain Zsuzsa