A szívinfarktus előszobája is lehet a merevedési zavar

Urológus szakorvosok tapasztalatai és különböző vizsgálatok is kimutatták, hogy azoknál a férfiaknál, akik merevedési problémákkal keresik fel az urológust, igen gyakran jelen van valamilyen szív-érrendszeri betegség is. Gyakran a merevedési zavar az előjele egy közelgő szívinfarktusnak. A problémakört Dr. Balan Dániel urológus szakorvossal jártuk körbe.

Mi pontosan a merevedési zavar? Mik a tünetei?

A pénisz erekciója egy összetett fiziológiai folyamat, amely magában foglalja mind az idegi, mind az érrendszeri események együttes hatását, megfelelő hormonális háttér biztosításával. A komplex folyamat részeként fontos megemlíteni az artériás tágulást, a péniszben található barlangos test ellazulását és vérrel történő feltöltődését. A merevedési zavar tulajdonképpen a kielégítő szexuális teljesítményhez elegendő erekció elérésének és fenntartásának képtelensége. A merevedési diszfunkció súlyos hatással lehet a pszichoszociális egészségre, a betegek és partnereik életminőségére.

Milyen okok állhatnak a háttérben?

A merevedési zavart eredete alapján három csoportba sorolják: szervi, pszichés vagy vegyes eredetű. Ezt a besorolást azonban óvatosan kell használni, mivel az esetek többségében az okok valójában vegyesen vannak jelen. Ezért javasolták az „elsődlegesen szervi” vagy „elsődlegesen pszichogén” kifejezések használatát. A merevedési zavar nem módosítható, illetve módosítható kockázati tényezőkkel jár, mint például az életkor, diabétesz mellitusz (cukorbetegség), zsíranyagcsere-zavar, ami magas koleszterin- és vérzsírszinttel jár, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, elhízás, a testmozgás hiánya és a dohányzás. A szív- és érrendszeri betegségek kezelésére szolgáló egyes gyógyszerek káros hatást gyakorolhatnak a merevedési funkcióra. Ezen kívül a pszichés működésre ható szerek használata is növelheti a merevedési zavar kialakulásának kockázatát. Pitvarfibrilláció, pajzsmirigy-túlműködés, D-vitamin-hiány, magas húgysavszint, folsavhiány, depresszió és szorongásos rendellenességek, krónikus vesebetegség, reumás betegség, szélütés és COPD (a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével, azaz légúti szűkülettel járó betegség), migrén (különösen 40 év alatti betegeknél), gyulladásos bélbetegség kockázati tényezőként is szerepelhetnek.

Mi köze a szív-érrendszeri betegségeknek a merevedési zavarhoz?

Azoknál a betegeknél, akik merevedési zavar miatt fordulnak orvoshoz, gyakori a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása. Felmérések hangsúlyozzák a szív-érrendszeri és anyagcsere betegségeket, mint kockázati tényezőket a nem megfelelő szexuális működés hátterében férfiak és nők esetében egyaránt. A merevedési zavar felhívhatja a figyelmet tünetmentes szív- és érrendszeri betegségek esetén a szívbetegség fennállására – főleg cukorbeteg férfiaknál. Az erektilis diszfunkció jelenléte előre jelezheti a szívkoszorúér-betegség és stroke kialakulásának lehetőségét. Továbbá egy közelmúltbeli vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a merevedési zavar előre jelezheti a pitvarfibrillációt. Egy szív- és érrendszeri betegségben nem szenvedő férfiakat vizsgáló tanulmány kimutatta, hogy a fiatalabb férfiak esetében (különösen az 50 év alattiaknál), az átmeneti és tartós merevedési zavarban szenvedőknél megnövekszik a szív-érrendszeri betegségek kockázata.

Ha bebizonyosodik, hogy az adott férfi merevedési zavarának hátterében szív-érrendszeri probléma áll fenn, mi a teendő?

Ha ezen feltételezés bebizonyosodik, akkor alcsoportokra osztva különböző kezelési sémát alkalmazhatunk.

Alacsony kockázatú kategória

Az alacsony kockázatú kategóriába azok a betegek tartoznak, akiknek nincs a merevedési zavarral összefüggésben jelentős szív- érrendszeri kockázatuk. Ezen esetekben nincs egyértelmű szükség kardiológiai kivizsgálásra a merevedési zavar kezelésének felmérése, megkezdése előtt.

Közepes vagy határozatlan kockázati kategória

A közepes vagy határozatlan kockázatú kategória a nem bizonyított szívbetegségben szenvedő betegeket foglalja magába, vagyis olyan betegeket, akiknek kockázati profilja vizsgálatot igényel a szexuális tevékenység újrakezdése előtt. A vizsgálatok eredményei alapján ezeket a betegeket megfelelő rizikócsoportba soroljuk.

Magas kockázatú kategória

A magas kockázatú betegek súlyos vagy instabil szív-érrendszeri betegségben szenvednek, ezért a szexuális tevékenység jelentős kockázatot hordoz magában.

Ezek a betegek csak alapos kardiológiai kivizsgálást és kezelést követően kezdhetik újra a szexuálisan aktív életet.

Milyen terápiás megoldások javasolhatók?

A merevedési zavar kezelése bonyolult, személyre szabott és célzott kell, hogy legyen. Kezelési lehetőségek közül eredményes lehet a gyógyszeres kezelés, a helyi, húgycsőbe irányuló injekciós kezelés, a pszichoszociális beavatkozás és terápia, a  hormonális kezelés, az injekciós terápia, valamint egyéb, folyamatos kutatás alatt álló kezelések használata (lökéshullám terápia, plazmakezelés, botulinum toxin és gyógynövény kezelések).

 

Dr. Jármi Hilda

 

Forrás:

https://www.egeszsegvonal.gov.hu/e-e/1186-erekciozavar.html?highlight=WyJtZXJldmVkXHUwMGU5c2kiLCJ6YXZhciIsIm1lcmV2ZWRcdTAwZTlzaSB6YXZhciJd

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/erectile-dysfunction/symptoms-causes/syc-20355776

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8161068/