A szexuális zavarok nem korhoz kötötten jelentkeznek

A szexuális zavarok kortól függetlenül érinthetik a férfiakat. Vannak szerencsésebbek, akik csak idősebb korban találkoznak ezekkel, másoknak már fiatalon is szembe kell nézniük velük. Dr. Kopa Zsolt a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának docense, andrológus, urológus, az Andrológiai Centrum és a Semmelweis Egyetem Andrológiai Szakmai Grémiumának vezetője, szakértőnk segített körüljárni a férfiakat érintő, leggyakoribb szexuális zavarokat és azok kezelésének lehetőségeit.

A leggyakoribb férfi szexuális zavar a korai magömlés – mondta Dr. Kopa Zsolt –, amely korosztálytól függetlenül megjelenhet, és a férfiak kb. 25 %-át érinti, azaz minden negyedik férfi küzd ezzel a problémával. A második leggyakoribb férfi szexuális eltérés a merevedési zavar. De emellett még beszélhetünk a férfiaknál libidócsökkenésről, ejakulációs problémákról, illetve orgazmuszavarról is.

dr-kopa-zsolt-snfrologus-urologus-szakorvos
    Dr. Kopa Zsolt egyetemi docens, andrológus és urológus szakorvos

Mikor beszélhetünk korai magömlésről és mikor merevedési zavarról?

Akkor beszélünk korai magömlésről, ha mindig, vagy majdnem mindig, a hüvelyi behatolást követő egy percen belül megtörténik az ejakuláció, és ez a férfinél-, vagy a partnernél-, vagy a párkapcsolatban frusztrációt okoz. 

Merevedési zavarról akkor beszélünk, amikor a férfi tartósan (legalább 3 hónapon át), vagy visszatérően képtelen a szexuális aktushoz szükséges merevedés elérésére, vagy annak megtartására. Ez a zavar életkor-függő, a 40 – 70 év közöttiek kb. 50%-át érinti, különböző súlyossággal. Amennyiben 3 hónapja fennáll a páciensnél, vagy ismétlődően felmerül a merevedési zavar, akkor mindenképpen javasolt szakorvoshoz fordulni.

Mire vezethető vissza a merevedési zavar?

A 40 év fölötti populációban, akik érintettek a merevedési zavarban, 80 %-nál szervi probléma áll a háttérben. Szóval sokszor a merevedési zavar nem maga a betegség, hanem egy tünet, amely mögött leggyakrabban szív- és érrendszeri eltérés áll. Az érintett populációban, minél fiatalabb korban jelentkezik a merevedési zavar, annál nagyobb a rizikója, hogy akár kezdődő szív- és érrendszeri megbetegedése, vagy cukorbetegsége van a páciensnek. Sokszor a férfiak nem is gondolják, hogy a szexuális probléma hátterében egyéb szervi betegség áll, így nem is nagyon sietnek az orvoshoz.

Mikor fordulnak orvoshoz a merevedési zavarral küzdők?

A legfőbb indító tényező, ha az érintett beismeri magának, hogy tényleg probléma van. Sokszor ezt persze a partner is észleli, de gyakran szemérmesen lesütik a szemüket, és úgy tesznek, mintha nem lenne semmi gond. Ráadásul az interneten mindenféle információ hozzáférhető, és ezek sokszor eltérítik őket az orvosoktól. Az interneten sok olyan szer található, amelyet potencianövelőként árulnak, de pontosan nem tudjuk, hogy mit tartalmaz. Gyakran megbízhatatlan helyről, nem tiszta dolgokat vásárolnak így a férfiak.

Milyen kezelési stratégiát lehet alkalmazni, ha végre orvoshoz fordulnak az érintettek?

A legfontosabb a teljes, alapos kivizsgálás, így fény derül arra, hogy áll-e szervi probléma a merevedési zavar mögött. A talált szervi eltérések kezelése szükségszerű.  A merevedési zavar, de a korai magömlés is kezelhető ma már megbízható gyógyszergyári készítményekkel, melyet andrológus vagy urológus szakorvosi vizsgálatot és az egyéb kiegészítő vizsgálatokat követően az orvos ír fel, a receptre a patikákban beszerezhetők. Az esetek kisebb hányadában a gyógyszeres megoldás nem kielégítő, ilyenkor az andrológus egyéb megoldást javasolhat, mely lehet vákuumos eszköz használata, injekciós terápia vagy a többféle pénisz protézis lehetőség valamelyike. Mindemellett nem szabad elfelejteni, hogy szükséges az életmódváltás is, elsődleges a rendszeres fizikai aktivitás! Nem szabad dohányozni, kerülni kell a túlzott alkoholfogyasztást, a drogok használata sem fér össze a férfiegészséggel. A testépítés során használt anabolikus szerek is rontanak a helyzeten, hosszabb távon használva ezeket, visszafordíthatatlan károsodásokat tudnak okozni. Nagyon sok múlik továbbá az étrenden is, amelyek közül a mediterrán étrend a leginkább ajánlható.  

Mit javasol azoknak a férfiaknak, akik még hezitálnak az orvoshoz fordulás miatt?

Nagyon fontos, hogy a 40 év feletti korosztálynál, merevedési zavar esetén szakorvoshoz kell fordulni, a szervi elváltozásokat ki kell zárni a kivizsgálás során! Nem elhanyagolható tény, hogy az 50 év feletti korosztálynál kimutatták, hogy a merevedési zavarral küzdők döntő többségénél koszorúér probléma is áll a háttérben. Szóval minél előbb kerülnek orvoshoz, annál hamarabb fény derülhet a mögöttes problémára és ezzel megelőzhető a nagyobb baj. Elmondhatjuk ma már, hogy a vizsgálatokat követően, az életmódi tanácsokat is megfogadva, olyan kezelést tudunk bevezetni, amely jobbára megoldja a problémát.

 

Dr. Járomi Hilda