A prosztataráknak is lehetnek tünetei – Figyelj a testedre!

A prosztataráknak is lehetnek tünetei – Figyelj a testedre!

Mindig igyekszünk felhívni a figyelmet erre az igen gyakori problémára, ami a férfiak esetében előforduló daganatos betegségek közül a második leggyakoribb. Beszéltünk arról, hogy milyen fontos a prevenció, azaz a rendszeres szűrővizsgálatok elengedhetetlenek. Kevésszer szóltunk azonban arról, hogy a prosztataráknak lehetnek észlelhető tünetei is. Most ezeket foglaltuk röviden össze.

Sajnos – mint sok más daganatos megbetegedés – a prosztatarák sokszor egyáltalán nem okoz semmilyen panaszt, létéről a beteg semmit sem sejt. Sokszor olyan, mint a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás. Emiatt nagyon fontos, hogy a férfiak eljárjanak a szűrővizsgálatra. Egyrészt, ha nincs semmi baj, akkor megnyugtató a tudat, hogy minden rendben, másrészt, ha esetleg probléma van, akkor – időben felismerve – jók a gyógyulás esélyei.

A prosztata daganatos betegsége a kezdeti időszakban nehezen ismerhető fel, csak szűrővizsgálat segíthet hozzá a pontos diagnózishoz. Gyakran akkor derül ki, hogy valaki prosztatarákban szenved, amikor a prosztata-megnagyobbodás miatti tünetek megszüntetéséért fordul orvoshoz.

Milyen jelekre kell figyelni?

A prosztataráknak is lehetnek tünetei – Figyelj a testedre!Sokszor csak olyan tünetek jelentkeznek, amelyeket más betegségek is okozhatnak: gyakori vizelési inger, vizelés közben tapasztalható fájdalom, kellemetlen érzés; szexuális zavarok, a sperma megváltozása.

Ha a daganat már nagyobb, akkor a tünetek is jellegzetesebbek, jobban észrevehetők: éjszakai gyakori vizelés, de nagyon nehezen indul, gyenge sugárral, lassan ürül a vizelet, a vizelés végén csepegést tapasztal a beteg, a hólyag nem ürül ki teljesen, ennek eredménye éres vizelet, fájdalmas vizelés, gyulladás, felülfertőződés, láz.

Ha a daganat más, a prosztata körül elhelyezkedő szervekre is átterjedt: tompa fájdalom a gát tájékán, az ágyékban.

Ha a rák már előrehaladott állapotban van, akkor a daganatos megbetegedésekre jellemző tünetek hívják fel a figyelmet a betegségre: nagyobb mértékű, hirtelen fogyás, émelygés, hányinger, hányás, étvágytalanság, sápadt bőr.

Nem lehet elégszer elmondani, hogy a kezdeti tünetek, vizelési nehézségek nem feltétlenül rákra utalnak, lehetnek prosztata-megnagyobbodás tünetei is, ám ezt senki nem tudja önmagáról megállapítani. A biztos és pontos diagnózis felállításához szűrővizsgálatra van szükség. Ez a vizsgálat nem fájdalmas, kissé kellemetlen, de az a néhány perc megéri, hogy biztos lehess abban, nincs baj. Ha pedig mégis felfedeznek valamit, akkor a gyógyulási esélyek sokkal jobbak, mintha otthon, a fotelban várnád ki a súlyosabb, egyértelműbb tünetek jelentkezését.

Kérdezz bátran online rendelésünkön, ahol urológus és andrológus szakorvosaink várnak minden nap 16-21 óráig.