A prosztataproblémák és az aging male ellenszere

A prosztataproblémák és az aging male ellenszere

Kutatások szerint az aging male, azaz a tesztoszteronszint természetes csökkenése egyre korábbi életkorra tolódik, ezáltal a férfitest egyes funkcióiban zavar észlelhető. Leginkább a szexuális funkciók szenvednek csorbát, ami viszont folyamatosan stresszt, feszültséget okoz a férfiakban.

Minden férfi számára potenciális veszélyforrás lehet a prosztatája. Ez az a szerv, amely az életkor előrehaladtával megnagyobbodhat, vizelési problémákat okozhat, baktériumok, más kórokozók ideális táptalaja lehet. 45 éves kor felett már elkezdődhet a vele való küzdelem, főleg akkor, ha nincs rendszeres szex az érintett férfi életében. Hogy mi köze a szexnek a prosztatához és az aging male jelenséghez? Olvass tovább!

A szexuális teljesítőképesség és a prosztata

Lassú folyamatról van szó, lassú csökkenésről, ami nemcsak a szexuális működést érinti, hanem testi és mentális változások is végbemennek. Ezek hátterében a legfontosabb férfihormon, a tesztoszteron természetes csökkenése áll. Nem olyan ez, mint a nőknél a menopauza, az ugyanis igen élesen elkülöníthető jelekkel, tünetekkel érkezik. A férfiaknál ez egy hosszan tartó folyamat, már a harmincas évektől elkezdődik. A tesztoszteron szintjének csökkenését mentális tünetek is kísérik: depresszió, hangulatingadozások és a szexuális vágy csökkenése.

Ugyanakkor a rendszeres, kiegyensúlyozott szexuális élet hozzájárul ahhoz, hogy ezt a jelenséget sikerüljön minél inkább kitolni. A rendszeres szex ugyanis védi a prosztatát. A prosztata megfelelő működéséhez ugyanis szükség van arra, hogy ne maradjon pangó váladék a szervben. A prosztata azonban csak akkor tud ürülni, ha megtörténik az ejakuláció. Ha ez nem rendszeres, akkor gond lehet belőle. A pangó váladék jó táptalaj a baktériumok számára, amelyek gyulladást okozhatnak. Ahhoz, hogy a prosztatában váladék termelődjön, elég annyi, ha a férfi valami miatt izgalomba kerül szexuális értelemben. Ez a váladék pedig, ha a helyén marad, könnyen indul erjedésnek gyümölcscukor-tartalmának köszönhetően. Ha pedig ez bekövetkezik, a kicsapódó fehérjék miatt elszaporodnak a baktériumok.

Ahogy a kor halad előre, a prosztata váladéktermelése csökken. Ezáltal a gyulladások száma is kevesebb lesz. 40 éves kor körül még minden rendesen működik a prosztatával kapcsolatban, ám a szexuális élet nem mindig és nem mindenkinél rendszeres, így az ondó ürülése sem az. És itt elkezdődhet egy ördögi kör. Kevés szex, gyulladt prosztata, a gyulladt prosztata miatt fájdalmas szex, a fájdalmas szex miatt még kevesebb együttlét és stressz.

50 felett már félnek is a férfiak a szextől

Ahogy az idő halad előre, a test és annak igényei is változnak. Az ágyban változnak a dolgok, és ez nem mindig pozitív. A férfiak félnek attól, hogy a partnerük nem kívánja már őket annyira, mint régen. Ez az elképzelés olyan mélyen gyökerezhet bennük, hogy az önbizalmuk is megsínyli. Félnek attól, hogy nem tudják eljuttatni a partnerüket az orgazmusig. Ettől frusztráltak lesznek, ami még tovább mélyítheti a szexuális problémákat, valamint még tovább tarthatnak a szexmentes időszakok, amelyek újabb egészségügyi problémákhoz vezethetnek.


Tarjáni Rita