A prosztata megnagyobbodása és a gyógyszeres kezelés előnyei

A férfi húgyúti rendszer igen bonyolult, sok összefüggés határozza meg. Egyik fő pontja a prosztata, amely számos probléma forrása lehet. Dr. Benyó Mátyás urológus és andrológus szakorvossal, a Magyar Andrológiai Társaság vezetőségi tagjával beszélgettünk a prosztata jóindulatú megnagyobbodásáról és a gyógyszeres kezelés lehetőségeiről beszélgettünk.

Mit jelent pontosan a prosztata megnagyobbodása?

Ennek megismeréséhez nagyon röviden át kell tekintenünk a húgyutak és a férfi nemi szervek működését. A vizeletet a vesék termelik a hátsó hasi régió felső részében. A húgyvezetékek segítségével jut le a vizelet a húgyhólyagba, amely a vizelet tárolására szolgál. A húgyhólyag alatt helyezkedik el a prosztata, melyet a húgycső "keresztülfúr". A prosztatát elhagyva a húgycsövet a külső záróizom veszi körül, amely a vizelet visszatartásáért felelős. Nagyon fontos tény, hogy a húgyutak egy funkcionális egységet alkotnak. Mit jelent ez? A vizeléssel és vizelettartással kapcsolatos problémák egyes tünetei nem önállóak, hanem az egyes szervek eltérései hatnak egymásra.  Legékesebb példa erre a prosztata-megnagyobbodás miatt kialakult elzáródás. A prosztata szűkíti ilyenkor a húgycsövet, ami megnöveli a nyomást a húgyhólyagban. A húgyhólyag fala megvastagodik, mivel erőlködnie kell a hólyagizomzatnak, hogy átpréselje a vizeletet a szűkebb húgycsőszakaszon. Ez a megnövekedett vizeletnyomás kezeletlen esetekben vizelet visszaáramlást indít el a húgyvezetékeken keresztül a vesébe, hosszú távon akár veseelégtelenséget eredményezve. Látható tehát, hogy nem lehet állítani egy páciensről hogy „csak prosztataproblémája van, és más urológiai szervvel nem kell foglalkoznunk”.

A vizelési panaszokat magában foglaló alsó húgyúti tünetegyüttes (Lower Urinary Tract Symptoms – LUTS) éppen ezért igényel alapos figyelmet és részletes kivizsgálást az egészségügyi személyzettől.

Ezen tünetek egy csoportjával hozható összefüggésbe a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, mely a prosztata központi, a húgycsövet körülölelő részének a felszaporodását jelenti. Ez a szövetek szintjén már a 30. életévtől elindulhat, de sok tényező befolyásolja a növekedés ütemének a mértékét. Önmagában nem a prosztata mérete a meghatározó, hanem a nyomás és a szűkítő hatás, amelyet a húgycsőre kifejt. Így hozhat létre vizeletürítési tüneteket.

Milyen tünetek jelzik a páciens számára, hogy valami nincs rendben?

Az alsó húgyúti tünetegyüttes kapcsán megjelenő problémákat két fő csoportba soroljuk. Az irritatív (tárolási) tünetek a gyakori vizelés, a sürgető vizelési inger, valamint az éjszakai vizeletürítés. Az obstruktív (ürítési) tünetek közé tartoznak a késleltetett vizelés, a csökkent, akadozó vizeletsugár, a nehezített vizeletürítés és a részleges hólyagürítés. Ezen panaszok oka kereshető a hímvesszőn (fitymaszűkület), a prosztatán (jó vagy rosszindulatú megnagyobbodás, gyulladás), húgycsőben (szűkület, idegen testek), húgyhólyagban (a túlműködő húgyhólyagfaltól kezdve a rosszindulatú elváltozásig sok betegség okozhatja), húgyvezetékben vagy a vesében. A tünetek súlyossága az életkor előrehaladtával általában nő.

Lehet-e tenni valamit a probléma megelőzéséért?

A prosztata méretnövekedését tünetmentes esetekben önmagában nem szükséges megelőzni. Mindenképpen szerencsés azonban a prosztatagyulladást elősegítő állapotok elkerülése, mely hozzájárulhat a tünetek kialakulásához. Az állandó szexuális partner, az alkalmi kapcsolatok kerülése, a gáti fokozott nyomás kerülése, a túlzott alkoholfogyasztás, vagy erős fűszer fogyasztásának mellőzése hasznos lehet a megelőzésben.

Miért lehet előnyös a kombinált, két hatóanyagot is alkalmazó gyógyszeres kezelés?

Egyrészt a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának mértéke, és a tünetek súlyossága is meghatározza a kezelés módját, másrészt az egyes hatóanyagok hatása is más és más.

Míg az alfa-blokkoló gyógyszerek a simaizom-ellazítás révén csökkentik a hólyagnyaki izom görcsét és segítik a prosztata tokjának ellazulását, úgy az 5-alfa-reduktáz gátló szerek a tesztoszteron-dihidrotesztoszteron átalakulás gátlása révén csökkentik a férfi hormonok prosztatasejtekre gyakorolt serkentő hatását. Ennek révén, hosszútávon a prosztata méretcsökkentését eredményezik. A szolifenacin vagy mirabegron a húgyhólyag tárolókapacitását növelik, ezáltal az irritatív (tárolási) tüneteket javítják. A foszfodiészteráz- gátlók pedig a merevedési zavar kezelésében nyújtanak segítséget. Ugyanis a férfi páciensekkel foglalkozó egészségügyi személyzetnek is jó tudni, hogy a merevedési zavar (erektilis diszfunkció (ED)) és az alsó húgyúti tünetegyüttes is sok esetben együttesen fordul elő.  A LUTS és ED epidemiológiai kapcsolatát számos tanulmány vizsgálta. A teljes populációt vizsgálva az ötven év feletti férfiak körében az alsó húgyúti tünetegyüttes 90%-ban, a merevedési zavar 45%-ban, a két tünet együttesen pedig 33%-ban fordult elő. Ennél még magasabb az arány (LUTS+ED 70-77%), ha az urológiai szakrendeléseken megjelent pácienseket vizsgáljuk.

Mely esetekben melyik kombinációt alkalmazzák?

Az alfa-blokkoló és 5-alfa-reduktázgátló kettősét akkor, ha a prosztata mérete nagyobb, és hosszútávon szeretnénk elkerülni a jóindulatú megnagyobbodás műtéti kezelését, a prosztata rosszindulatú daganatának kizárását követően.

Az alfa-blokkoló és szolifenacin párosra vagy egyéb, inkontinencia elleni szerre akkor van szükség, ha keverten jelentkeznek az ürítési és tárolási tünetek.

Az alfa-blokkoló és foszfodiészteráz- gátló együttesét akkor alkalmazzuk, ha a vizelési panaszokhoz merevedési zavar is társul.

 

Kovács-Hain Zsuzsa