A potencia és az évek – Az „Aging male” azaz az „idősödő férfi” jelenség a szexuális életre is hat

Az „Aging male” kifejezés az urológiában gyakorta használt. Nem betegségről van szó, hanem a tesztoszteron hormon csökkenése miatti funkcióromlásról. A szervezet működése a férfiak 50 éves kora körül megváltozik, amelyre bizonyos tünetekből lehet következtetni. A kérdéskört Dr. Pintér József urológus szakorvossal jártuk körbe.

Mik lehetnek a férfiszervezet működési zavarai?

Az idő múlásával az agyműködést érintő és testi változásokon túl a szexuális teljesítőképesség is átalakul, csökken. A háttérben általában a férfi nemi hormonként is ismert tesztoszteron csökkenése áll. A nőknél a hormonális változás, a klimax jól észlelhető és sokszor kellemetlen tünetek kíséretében megy végbe. A férfiak esetében nem ilyen látványos és kézzel fogható az egész. A férfiaknál a tesztoszteron szintje a húszas éveikben a legmagasabb, a harmincas éveiktől azonban fokozatosan csökkenni kezd. Ezt a csökkenést több hátrányos tünet is kísérheti, például depresszióra való hajlam, memóriaproblémák, hangulatingadozás, libidócsökkenés. Ezzel együtt a csont szerkezete veszít a szilárdságából, a bőr rugalmatlanná válik. Ha a férfi cukorbeteg, ez a krónikus probléma súlyosbodhat. A tesztoszteron lassú csökkenése szív-érrendszeri betegségek kialakulását is magával hozhatja. Az érrendszer épsége éppen ezért nagyon fontos.

Mit takar az „Aging male” kifejezés?

Aging male, vagyis idősödő férfi. A tünetegyüttesről nem mindig egyszerű megállapítani, hogy az elváltozások a férfihormon csökkenésén vagy hiányán alapulnak-e. A panaszokkal jelentkező férfiak esetében rendkívül fontos egy mindenre kiterjedő laborvizsgálat elvégzése. Emellett prosztataszűrést is végeznek, hogy megállapítsák, jelen van-e prosztatamegnagyobbodás, esetleg prosztatadaganat. Ugyanis 50 éves kor felett fontos a férfiak számára a rendszeres PSA (prosztata specifikus antigén) szűrés, amiből a prosztatarák jelenlétére lehet következtetni. Különösen fontos ez akkor, ha a családban előfordult már ilyen megbetegedés, ilyen esetben már 45 éves kortól szükséges a PSA érték rendszeres, évenkénti ellenőrzése.
Tesztoszteronpótlást csak akkor indít az urológus, ha annak semmilyen akadálya nem áll fenn. Ha minden rendben, ez a terápia az életminőséget javíthatja.

A szexuális zavarok, a potencia csökkenése szintén az „Aging male” jelenség része. Ez azonban inkább a szív-érrendszer betegségeivel összefüggő probléma. A merevedés zavarai sokszor jeleznek előre valamilyen érrendszeri problémát. Pont ezért nagyon fontos, hogy tartós merevedési zavar esetén kardiológiai kivizsgálás történjen. Abban az esetben, ha a merevedési zavar 2-3 hónapja fennáll, akkor tartós problémáról beszélünk és ilyen helyzetben orvoshoz kell fordulni, hiszen az esetek nagy többségében van megoldás.

Mi lehet a megoldás akkor, ha valaki merevedési zavarokkal küzd? Gyakran fordulnak Önhöz ezzel a problémával a páciensei?

Ha valaki merevedési zavarokkal érkezik a rendelésre, akkor az az első, hogy ellenőrizzük a páciens általános állapotát, felmérjük, vannak-e alapbetegségei. Tudni kell, hogy a merevedést majdnem mindenkinél elő lehet idézni, de nem mindenkinél üdvös ez, mert ha komolyabb alapprobléma áll a háttérben, akkor egészségkárosító hatása is lehet. A kezelés lehet gyógyszeres, vagy alkalmazhatunk injekciót, amit közvetlenül a péniszbe fecskendezünk, illetve szóba jöhet még a péniszprotézis. Természetesen ki kell deríteni, hogy van-e valamilyen szív-érrendszeri probléma. Ebben az esetben kardiológus segítségét is igénybe kell venni. A merevedés zavarainak nagy hatása van a párkapcsolatra, függetlenül attól, hogy ez alkalmi kapcsolat vagy házasság.

A merevedési zavar igen gyakori probléma, hozzám is sokan fordulnak ezzel. Nekem meggyőződésem, hogy sokkal többen küzdenek vele, mint ahányan eljönnek a rendelésre. A tendencia javuló, hiszen régebben még kevesebb férfi fordult urológushoz ezzel. Ma már azért nyitottabbak az emberek, jobban kezelik, könnyebben beszélnek róla, ennek ellenére a rendelésen általában más problémákkal érkeznek, és csak a vizsgálat második fázisában, amikor kettesben maradunk a pácienssel, akkor kerül szóba a merevedési zavar. Ilyenkor lehet koncentrálni a jövetel valódi okára.

 

Kovács-Hain Zsuzsa

 

Forrás:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4707424/

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/mens-health/in-depth/male-menopause/art-20048056