A nőgyógyászati lézerkezelés – Sokkal több, mint szépészeti beavatkozás

Az intim testrészeink fiatalságának és szépségének megőrzése mindenki számára fontos. Az intimlézer – amellett, hogy segít ennek a célnak az elérésében – nagyon sokoldalú kezelési módszer. Lássuk, mi mindenre jó.

A nőgyógyászati kezelések sorában a lézertechnika viszonylag fiatalnak számít. Úgy 3-5 éve használnak nagyteljesítményű lézert a hüvelyszárazság és az inkontinencia kezelésére, valamint a szexuális élet javításáért. A lézer alkalmazásával hőenergiát juttatnak a kötőszövetekhez és a kismedencei szervekhez. Ezáltal javul azok funkciója, illetve képesek regenerálódni.

Milyen állapotok esetén alkalmazzák?

1.   Hüvelyszárazság

A hüvely szárazságát az ösztrogén csökkenése okozza. Ha ebből a hormonból kevesebb van, a hüvely hámja elvékonyodik, és kevesebb váladék termelődik. Ennek az a következménye, hogy az intim együttlétek kellemetlenné, fájdalmassá válnak. A hüvelyszárazság sokszor jár viszketéssel, irritációval, sőt, akár még bakteriális hüvelyfertőzés is kialakulhat. Gyógyszertárban ma már hatékony szerek érhetők el a hüvelyszárazság kezelésére, ugyanakkor az intimlézeres kezelés is problémamentesen alkalmazható.

2.   Inkontinencia

Az akaratlan vizeletürítés, vizeletcsepegés, más néven inkontinencia tünetei igencsak megkeserítik a mindennapokat. Okozhatja a húgyhólyag-záróizom vagy a hólyagot tartó kötőszövet gyengesége, de állhat a háttérben fejlődési rendellenesség is, vagy műtéti szövődmény, de akár túlműködő hólyag. Mivel azok, akiket érint, szégyenteljesen élik meg ezt a problémát, sok mindenről lemondanak, az életminőségük nagymértékben romlik. Az intimlézer segítségével ez a kellemetlen állapot akár tünetmentessé is tehető, mivel a lézer megerősíti a hüvely tartófunkcióját, így a húgyhólyag megemelkedik kissé, ezzel csökken az akaratlan vizeletürítés esélye.

3.   Méh- vagy hüvelyfal süllyedése

Nagyon félelmetes állapotról van szó, amely a szülés alatti nagy terhelés miatt alakulhat ki, vagy később, a kötőszöveti gyengeség miatt. A süllyedés olyan érzés, mintha valami előre akarna csúszni a hüvelyből. Kellemetlen és egyben ijesztő is. Ennek az állapotnak a kezelésére kiváló választás az intimlézer.

4.   Regenerálódás szülés után

Szülés után a bőr szövetei és a kötőszövetek gyengülhetnek, hiszen testi és hormonális szinten is megterhelő folyamatok zajlanak le. Császármetszés, gátmetszés, striák, visszér, aranyér, kitágult hüvely. Ezek mind-mind olyan elváltozások, amelyek csökkenthetik az önértékelést és akár még párkapcsolati, szexuális problémákhoz is vezethetnek. Nemcsak a kötőszöveti problémák, hanem átmeneti, akaratlan vizeletvesztés is megkeserítheti szülés után az életet. Ez az ún. stressz-inkontinencia, amelynek kezelésére a lézer kiváló választás lehet.

5.   A hüvely szűkítése

Ahogy az idő múlik, és éveink száma gyarapszik, az öregedési folyamatok egyre inkább nyomot hagynak. A tág, laza hüvelyfal az életkor előrehaladtával alakulhat ki, vagy szülés után, a terhelés hatására. Az intimlézer javítja a hüvelyfal rugalmasságát, megvastagítja a szöveteket, amelyek együttes hatása az, hogy javul az általános komfortérzet.

6.   Esztétikai problémák

Ugyancsak a kor előrehaladtával megváltozhat a hüvelybemenet, a nagy- és kisajkak kinézete. A szövetek megnyúlhatnak, rugalmatlanná válhatnak és esztétikailag megváltozhatnak. Ez problémákat okozhat a szexualitás zavartalan megélésében. A külső nemi szerveket intimlézer segítségével fel lehet frissíteni, vissza lehet adni fiatalos kinézetüket.

Az intimlézer kezelést megelőzi egy nőgyógyászati vizsgálat és konzultáció. Ilyenkor megtörténik a nőgyógyászati rákszűrés, fényt derítenek az esetleges cisztákra, más elváltozásokra. Elvégzik a bimanuális és a képalkotó hüvelyszondás vizsgálatot (VTI). Az intimlézeres kezelést általában 32 év feletti nőknél alkalmazzák.

 

Tarjáni Rita