A menopauza – még a szex is sokkal jobb lehet!

Negyvenen túl minden nő elkezd aggódni, mikor jön a menopauza. A kifejezés mögött kellemetlen tüneteket sejtenek, és már temetik saját magukat és a szexuális életüket. Pedig sokaknál ez egy új kezdet, és akár még a szex is sokkal jobb lehet. Ne aggódj tehát, a menopauza nem a vége, hanem a kezdete valaminek. Tudj meg róla többet!

Meno + pausa

Sajnos annak ellenére, hogy a kifejezés jelentése ciklusszünet, nem a menstruációs ciklusok szünetét takarja, hanem a menstruáció végleges megszűnését. Amikor ez a kifejezés megjelent az 1800-as évek második felében, a nők átlagéletkora nem volt túl magas. Sokan pont emiatt azt gondolták, a menopauza a halált megelőző állapot, ezért nagyon féltek tőle.

A menopauza lesből támad

A menopauza általánosságban a nők negyvenes éveiben kezdődik és az ötvenes éveik végéig lezajlik. A legtöbb nő tapasztal valamilyen kellemetlen tünetet. Sokaknak akár többel is szembe kell néznie. A leggyakoribb tünetek a hőhullámok, amelyek hangulatingadozásokat okozhatnak. Emellett a hüvelyszárazság és az alvászavarok is gyakorinak mondhatók. Vannak azonban, akiknek átmenetileg csökken a koncentrációs képességük és sokszor érzik magukat zavartnak. A kötőszövetek meggyengülése miatt a gát kissé megsüllyed és a hüvely kitágul. Az érintettek sokszor érzik magukat öregnek és betegnek, pedig erre semmi okuk sincs.

A menopauza nagyon összetett hormonális változás. Ennek köszönhetően nemcsak a menstruációs ciklusra, hanem a lelkiállapotra is kihat. Sajnos a menopauzában lévő nők közül sokan szenvednek depressziótól, gyötri őket, hogy már nem tudnak gyermeket szülni, úgy érzik pont emiatt nem igazi nők már. Az, hogy a női szerveik megállnak az eddigi, természetes utukban, sok nő önbecsülését veszi el. A külső megváltozása is önbizalomproblémákhoz vezethet. Sok nő hízik a menopauza érkezésével.

A kellemetlen érzésekkel nem kell együtt élni

A menopauza érkezésével érdemes minden érintett nőnek részt venni egy teljes körű kivizsgáláson. Ez adhat ugyanis információkat arról, hogy a tipikus tünetektől esetleg eltérő panaszokat valójában mi okozza – természetesen a menopauzával együtt járó hormonális problémákon túl. Ilyen panasz lehet például a méh süllyedése, ezzel egyenes arányban az inkontinencia is, esetleg széklettartási panaszok. Sok esetben nem történik teljes kivizsgálás, az orovosok csak betétet írnak fel. Esetleg még idáig sem jut el a „kezelés”, mert a nők szégyellik ezt az állapotot, és sokan nem fordulnak orvoshoz. Pedig van megoldás, és nem kell a kellemetlen érzésekkel együtt élni.

Nagyon fontos, hogy ne csak nőgyógyász, hanem más területeken tevékenykedő orvosok is részt vegyenek a kivizsgálásban. Fontos a megelőzés, a kismedencei izmok edzése. Ez sikeresen késleltetheti a fent említett problémák megjelenését.

Ha nem segít a torna, vagy túl későn kezdünk bele, és panasz alakul ki, abban az esetben is van megoldás. Ma már laparoszkópos eljárással is képesek orvosolni ezeket a kellemetlenségeket.

A szexuális élet sokkal jobb lehet

A menstruáció megszűnése a fogamzóképes kor végét jelenti. Ez azonban nem feltétlenül negatív dolog. Azt jelenti ugyanis, hogy a fogamzásgátlásra, a védekezésre immár – a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében – nem kell figyelmet fordítani.

A menopauza megérkezésével a libidó átmenetileg csökkenhet, amelynek a fent is említett önbizalomhiány is lehet az oka, valamint a hormonális egyensúly felbomlása. Meg kell tanulni az élet ezen szakaszának pozitív oldalát meglátni, és megélni minden kellemes, intim pillanatot.

 

Komáromi Csenge