A korai magömlés háttere – Akár betegség is állhat mögötte

Ahhoz, hogy az ejakuláció létrejöjjön, fontos, hogy a férfi reproduktív rendszere egészséges legyen. Abban az esetben, ha a magömlést nem tudja a férfi kontrollálni, korai magömlésről beszélünk. Kutatások szerint a férfiak közel egynegyedét érinti. Cikkünk összeállításában szakértőnk, Dr. Riesz Péter klinikai onkológus, urológus, andrológus, egyetemi adjunktus volt segítségünkre.

dr-reisz-peter
    Dr. Reisz Péter

A korai magömlésnek több oka is lehet

A magömlés a makk ingerlésének hatására jön létre. „A korai magömlés a leggyakoribb szexuális zavar, ami igazából bármely életkorú férfit érintheti – mondja Dr. Riesz Péter. Ez a leggyakoribb férfi szexuális zavar. A betegség akkor áll fenn, ha a magömlés minimális stimulációt követően a behatolás előtt vagy röviddel utána következik be, mielőtt a férfi azt kívánná. Hátterében gyakran állhat olyan ok, amire esetleg nem is gondol a páciens, akár szorongás, vagy más mentális probléma. Rossz hír, hogy sokféle betegség nyomában is járhat a korai magömlés. Állhatnak a háttérben genetikai okok, öröklött hajlam, húgycső- vagy prosztata-gyulladás, pajzsmirigy-problémák, bizonyos hormonok kóros, a normálistől eltérő szintje. Húzódhat mögötte valamilyen műtétből eredő idegrendszeri, vagy trauma okozta károsodás is. A férfi nem, vagy kevéssé tudja ezt befolyásolni és ez számára és/vagy partnere számára. A korai magömlésnek két típusa van a szexuális élet elejétől fennálló (primer vagy "lifelong") és a másodlagosan kialakuló, úgynevezett szekunder forma.”

Kezdődő merevedési zavar mellett is előfordul. Ha ilyen gonddal néznek szembe a férfiak, igyekeznek azt ellensúlyozni – többnyire azzal, hogy sokkal jobban igyekeznek koncentrálni. Ennek a túlzott koncentrációnak is lehet eredménye a korai magömlés.

Hogyan lehet kezelni?

„Mint az urológiában sok mindennél, a korai magömlés problémája esetén is fontos, hogy több orvosi terület dolgozzon össze – mondja szakértőnk. Mivel gyakran áll a háttérben lelki, mentális vagy pszichés ok, érdemes a terápiát pszichiáter, akár szexuálterapeuta segítségével kialakítani. Minden esetben fel kell tárni a háttérben húzódó okokat.”

Mivel sokan nincsenek azzal tisztában, milyen kezelési lehetőségei vannak a korai magömlésnek, sokszor nem is kerül elő az egész, sem otthon nem beszélnek róla, sem az urológusnál. „Pedig a korai magömlés hatással van a páciens szexuális életére, ezáltal pedig a mindennapokra is.” Egy kapcsolat elején például az intim kapcsolat kialakítása nehézkessé válhat a szorongás, a megfelelési kényszer és a stressz miatt. „A korai magömlés terápiájára már hazánkban is több megoldás áll rendelkezésre. Fontos ismerni a páciens kórelőzményét, aktuális egészségi állapotát, mielőtt a kezelés menetét vázoljuk. Magára, a korai magömlés problémájára még nem létezik gyógyszer, a háttérben húzódó ok kiderítése után, annak kezelésével lehet érdemi eredményt elérni. Vannak készítmények, amelyek növelik az ejakuláció kontrollját, csökkentik a szorongást. Ezek is beválhatnak. A potencianövelő készítmények is segíthetnek. Ezek nem növelik ugyan az ejakulációig eltelt időt, ám az önbizalmat, az önbecsülést növelik, ezáltal a szorongás, a stressz csökken.

Nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy ha valaki ejakulációs problémákat vesz észre, forduljon andrológus szakorvoshoz, hogy mielőbb megkezdődhessen a baj feltárása és maga a terápia.”

 

Kovács-Hain Zsuzsa