A kialvatlanság káros a spermiumokra

A jelenlegi helyzetben, amikor még több stressz és feszültség ér bennünket, mint rendesen. Késő éjszaka még dolgozunk, tévézünk, és korán reggel már szólít a munka vagy a tanulás. Az alvással töltött idő kevés és zaklatott, ami nem tesz jót az egészségnek. Ráadásul egy kutatás szerint a kialvatlanság a hímivarsejtekre is rendkívül negatív hatással van.

Mi, nők többnyire pontosan tudjuk, hogy mire van szükségünk és mit kell tennünk akkor, ha gyermeket szeretnénk. Gondosan felkészülünk az anyaságra minden szempontból. Életmódot váltunk, egészségesen táplálkozunk, sportolunk, várandósvitamint választunk, odafigyelünk az alkohol- és a koffeinfogyasztásra. A férfiak sajnos nem ennyire tudatosak, nem tulajdonítanak nagyobb jelentőséget az életvitelnek ebben a kérdésben.

Káros lehet későn lefeküdni

A dániai Aarhus Egyetem készített egy tanulmányt, amelyben 104 férfit vizsgáltak. Megfigyelték az alvásukat, illetve a spermájuk minőségét. Azt találták, hogy 48 férfi egészséges, míg 56 nem kielégítő minőségű spermiumokkal rendelkezett. A kutatók arra jutottak, hogy azoknak a férfiaknak, akik fél 11 előtt mentek aludni, közel négyszer nagyobb eséllyel jobb minőségű spermiumaik voltak. Azoknak, akik fél 12 után tértek aludni, negyedannyira voltak egészséges spermiumaik. Ebből kiderül, hogy az egészséges alvásmennyiség 8 óra lenne. Azok, akik 7 óránál kevesebbet alszanak, komoly romlás látszik a hímivarsejtekben.

Ugyanerre a következtetésre jutott a Bostoni Egyetem Közegészségügyi Tudományok Karának professzora, Lauren Wise is. Ő 790 pár életmódját vizsgálta. Rájött, hogy a túl kevés, de a túl sok alvás is befolyásolja a termékenységet, ráadásul negatívan. Ez utóbbi azonban ugye jóval ritkább ebben a felfokozott, stresszes életben.

Miért lehet ez?

Mi az alvás fő szerepe? Azon kívül, hogy pihen a testünk, lassabban működnek a szerveink, az alvás szabályozza a hormonjaink termelésének ütemét, illetve csökkenti a stressz szintjét is. Ez mind kihat a termékenységre, mégpedig úgy, hogy a kevés alvás hatására az immunrendszer olyannyira túlműködik, hogy az egészséges spermiumok ellen kezd munkálkodni.

A kutatást végző egyik professzor, Hans Jakob Ingerslev szerint, ha valaki gyereket akar, nagyon fontos a korai lefekvés, hiszen így hosszabb az alvásidő, talán pihentetőbb is az alvás. Azokat a férfiaknak, akik nem alszanak eleget, sokkal több stressz-szel kell megküzdeniük, ezáltal veszélybe kerülhet a termékenységük.

Egy másik, nemrégiben napvilágot látott kutatás 1973-tól fogva vizsgált férfiakat egészen 2011-ig. Megdöbbentő eredményről számoltak be a kutatók: az 1 ml spermára jutó spermiumszám több mint 50%-kal csökkent a közel négy évtized alatt.

Mindent összevetve, a gyermekáldáshoz nem elég a vágy és a szenvedély. Nagyon fontos, hogy egészséges életmódra térjen át a pár, és ami a legfontosabb, mindenki aludjon eleget!

 

Komáromi Csenge