Kategória: urológiai problémák.

A herevisszeresség befolyásolhatja a nemzőképességet

A herevisszeresség befolyásolhatja a nemzőképességetHa azt mondták visszér, eddig leginkább a lábon jelentkező visszerekről vagy az aranyérről hallottunk, ám sajnos ez a kellemetlen betegség nemcsak az alsó végtagokat, hanem más testrészeket is érinthet. Dr. Juhász Zoltán, szolnoki urológus adjunktus tájékoztatott minket a herevisszér-tágulat kialakulásáról, kezeléséről és kihatásáról a nemzőképességre.

A visszér bármelyik vénát érintheti, a legismertebbek a lábon található visszerek, az aranyér, az alkoholbetegeknél a nyelőcső visszér – mondta az adjunktus úr. – Az anatómiából adódik, hogy herevisszér is kialakulhat. A heréből az elhasznált vér egy vénás érfonatba áramlik, az a herét körbeöleli, és az ondóvezeték mellett halad el. A jobb oldali herevéna hegyes szögben a nagy vénába torkollik, míg a baloldali herevéna nagyobb szögben csatlakozik a vesevénához. Itt alacsonyabb a vénás nyomás, rosszabb a benne folyó vér áramlása. Jellemzően az utóbbi, bal oldalon alakul ki a herevisszér.

Mi az oka a herevisszér kialakulásának?

A herevisszeresség befolyásolhatja a nemzőképességetPontosan nem lehet tudni, de lehet vénabillentyű-elégtelenség, avagy kötőszöveti gyengeség, esetleg családban lévő hajlam is. De kialakulhat tartósan székrekedésben szenvedő férfiaknál is. Jellemzően fiatal férfiaknál jelentkezik először, és a férfiak húsz-harminc százaléka érintett benne. Az esetek kilencven százalékában a bal oldali herén alakul ki.

Milyen tünetei vannak a herevisszérnek?

A kezdeti stádiumban tünetmentes, legenyhébb változatban tapintani sem lehet, csak ultrahang tudja kimutatni. A következő stádiumban már tapinthatóak a megvastagodott erek, ezt követően pedig már látható a visszér. Ilyenkor húzó, feszítő, feszülő érzésről panaszkodik a páciens, amely nem egyszer kisugárzik a derékra is. Minden esetben figyelni kell arra, hogy bal-, avagy jobboldali-e a visszeresség, mert a kizárólag jobboldali visszeresség esetén más betegség is megbújhat mögötte. Ilyenkor mindenképpen szükséges egyéb kivizsgálásra is elküldeni a beteget.

Hogyan lehet kezelni?

Gyermekeknél, ha nem nagy a visszértágulat, akkor egyszerűen csak időszakosan ellenőrizzük, semmi extra tennivaló nincs. Serdülő korban, ha a here mérete nagymértékben megváltozik, akkor érdemes a kezelést, műtétet megfontolni. Felnőtt korban, ha sportolás, egyéb fizikai tevékenység közben fájdalom lép fel, vagy ha rossz a spermakép és hat hónap sikertelen próbálkozást követően megvizsgálják az ondót, és nincs benne életképes spermium, akkor egyik lehetőség lehet a visszeres hereágak elzárása, kiirtása műtéti beavatkozással. A műtéti beavatkozás formáját meghatározza a páciens kora, fizikai állapota, illetve, hogy hol helyezkedik el a herevisszér. Lehet nyílt műtét, de egyes esetekben laparoszkópiás beavatkozás is szóba jöhet. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is.

Milyen hatása van a herevisszérnek a nemzőképességre?

Mivel a heréből a vérelfolyás akadályozott, ez befolyásolhatja a here hormontermelését és működésének hormonális szabályozását. A herevisszeresség befolyásolhatja az életképes spermiumok termelődését, ugyanis ilyenkor a spermium előállításához szükséges oxigén, tápanyag akadálytalan felvétele nem zavartalan, valamint a here hőmérséklete is megemelkedik az ott maradó, pangó vértől. Ez utóbbi sem kedvez az életképes spermiumoknak, így a herevisszeresség erősen befolyásolhatja a nemzőképességet is.

Dr. Jármi Hilda