A fizikai munka gyümölcse – Erősebb spermiumok

A meddőség nemcsak a nők körében egyre gyakoribb, hanem a férfiak között is egyre súlyosbodó problémát jelent. Egy friss kutatás szerint azoknak a férfiaknak, akik nehéz fizikai munkát végeznek, nehéz tárgyakat mozgatnak, jobb minőségű a spermája.

A terméketlen esetek közel 40%-ában a férfiakat érintő panaszok állnak a háttérben. Ezek igen összetett problémák lehetnek. Az erekciós zavarok mellett az alacsony spermiumszám, a nem kielégítő ondóminőség szerepel a problémalista élén. A terméketlenség a férfiak körében is egyre gyakoribb.

A bostoni Brigham and Women's Hospital és a Harvard Egyetem közegészségügyi kara egy közös kutatásban vizsgálta, hogy a termékenységre miképpen hatnak a környezetben előforduló szennyezőanyagok, illetve a különböző életmódbeli tényezők. Ez a kutatássorozat fedte fel, hogy 2000 és 2017 között a meddőségi klinikákon megjelent férfiak esetében mintegy 42%-kal csökkent a spermiumszámra és az ondóminőségre utaló mutató.

Így hat a testmozgás a spermiumokra

Tudományos bizonyítékokkal támasztották alá, hogy a férfi-terméketlenség összefügg a gyakran előforduló krónikus betegségekkel, amilyenek a szív- és érrendszeri betegségek, az autoimmun problémák.

Az nem titok, hogy a testmozgás az egyik olyan dolog, amivel nagyon sokat tehetsz az általános egészségi állapotod javításáért, illetve azért is, hogy elérd és megőrizd az ideális testsúlyt.

A fent említett kutatás keretein belül 377 olyan férfi adatait vették górcső alá, akik korábban meddőségi kérdésben kértek segítséget a párjukkal. Azoknál a férfiaknál, akik nehéz fizikai munkát végeznek, nehéz tárgyakat mozgatnak, 46%-kal magasabb spermiumkoncentrációt és 44%-kal magasabb spermiumszámot mértek, mint azoknál, akik nem fizikai munkát végeznek. Ráadásul a tesztoszteron és az ösztrogén szintje is magasabb volt a magasabb spermiumkoncentrációval rendelkező férfiaknál.

Lidia Mínguez-Alarcón, a kutatás egyik vezetője elmondta, hogy a férfi és a női nemi hormonok mindkét nemnél jelen vannak, csak eltérő mértékben. „Jelen esetben a tesztoszteron-felesleg ösztrogénné alakulhatott át, ugyanis ismert, hogy a szervezet ilyen módon tartja normál szinten mindkét hormont”

Sajnos a túlsúly és a soványság is felboríthatja a hormonegyensúlyt, így csökkentheti a spermatermelést. Az elhízással társuló állapotok, betegségek (pl. inzulinrezisztencia, cukorbetegség) negatívan hatnak az ondó mennyiségére és a  sperma minőségére is. Már hetente 4-6 alkalommal végzett testmozgás, ami legalább 30 percig tart és közepes intenzitású, növeli a spermiumok számát.

 

Ligeti Anna

 

Forrás:

https://www.brighamandwomens.org/about-bwh/newsroom/press-releases-detail?id=4361