A férfi nemiszervek változásai – Így hat a férfiakra az idő múlása

A nőkre és a férfiakra is visszafordíthatatlanul hat az idő múlása. Ráncok, hajhullás, az izmok megereszkedése – mind-mind az öregedési folyamat jele. Nemcsak ezek a jelek bizonyítják, hogy az idő telik, hanem a nemiszervek változásai is. Dr. Kulcsár Dániel urológus szakorvossal a férfiak vonatkozásában beszélgettünk a témáról.

dr-kulcsar-daniel
    Dr. Kulcsár Dániel

Mi az "idősödő férfi" jelenség?

Az ún. aging male jelenség minden férfi életében bekövetkezik. Több orvosi szakterület érintett a kérdésben: urológia, andrológia, angiológia, kardiológia, valamint a pszichológia tudománya is fontos szerepet kap az „idősödő férfi” problémáinak megoldásában. Az első tünetek megjelenése sokszor az urogenitális traktust érinti, így az urológus látja először a beteget és állítja fel a diagnózist. Általában vizelési panaszokkal jelentkeznek: gyakori vizelési inger, éjszakai vizelések, merevedési problémák a fő tünetek. A vizelési panaszok hátterében elsősorban a prosztata elváltozása állhat. Ilyenkor ki kell zárnunk a prosztata rosszindulatú daganatos megbetegedését. Ennek érdekében PSA vizsgálatot végzünk, valamint tapintás és ultrahangvizsgálat is szükséges. Amennyiben a rosszindulatúság felmerül szövettani mintavételre (biopsziára) is sor kerül.

Az erektilis diszfunkció esetében, az esetek nagy részében a merevedés minősége, kitartottsága a legfőbb probléma. Ugyanakkor a libidócsökkenése gyakori jelenség.  Ennek pszichés okai lehetnek, valamint a tesztoszteron szint csökkenése is. A probléma megoldásában endokrinológus, pszichológus bevonására is sor kerülhet. A megfelelő gyógyszeres kezelés (potencianövelő gyógyszerek, hormonpótlás) csak a részletes kivizsgálás után kezdhető.

Hogyan változik a férfi nemiszerv az idő múlásával?

Tizenegy éves kor körül elkezdődik a pubertáskor.

Ettől kezdve a tesztoszteronszint fokozatosan eléri a férfi korra jellemző értéket, ami biztosítja az optimális szexuális tevékenységet. Természetesen a termékenyítő képesség is szorosan összefügg a tesztoszteron szinttel.

Ugyanakkor ettől az időtől kezdve fokozatosan növekszik a prosztata mérete és idősebb korra, akár jelentős nagyságot is elérve vizeletürítési zavarokat okozhat.

A férfiak szexuális életét nagyban befolyásolják a külső tényezők: alkohol-, drogfogyasztás, szociális helyzet, fokozott stressz hatás nagy mértékben ronthatja a szexuális teljesítményt.

A pénisz méretével kapcsolatosan sok tévhit létezik. Azt lehet mondani, hogy az egyedi különbségek mellett még rasszbéli differenciák is lehetnek a pénisz méretét illetően. Az esetek nagy részében a méret és a szexuális teljesítmény között nem igazolható összefüggés. A közhiedelemmel ellentétben idős korban nem változik a mérete, csak a funkciója változhat. Ennek oka, a korral járó tesztoszteron-szint csökkenés és az ezzel járó időskori depresszió és fizikai teljesítő képesség hanyatlása. Ezenkívül érrendszeri és anyagcsere problémák is (diabetes) is szerepet játszhatnak az erektilis diszfunkció kialakulásában.

A tesztoszteron-szint és a klinikai panaszok függvényében dönthet a szakember a tesztoszteron pótlásáról, aminek számtalan módja lehetséges. Mivel a pótlásnak lehetnek veszélyei, ezt mindig nagy körültekintéssel kell végezni.

Megemlíthető, hogy a pénisz felnőtt kori betegségei között van egy úgynevezett Peyronie-betegség, ami a barlangos testekben elhelyezkedő kötőszövetes csomók megjelenésében nyilvánul meg (oka ismeretlen). Ezek a csomók görbületet okozhatnak, de nem feltétlenül jelentenek nehézséget a közösülésben. Ez a betegség gyógyulhat spontán is, megkísérelhető műtéti kezelés is. Gyógyszeres kezelés is szóba jöhet, de hatásossága nem egyértelműen igazolt.

Az idősödő férfi termékenyítő képességével kapcsolatosan szintén felmerülnek kérdések. A spermium termelés - amennyiben nagyobb trauma nem éri a külső genitáliákat, illetve esetleges gyógyszeres vagy műtéti kezelés nem történik - a herékben folyamatos, a férfi élete végéig megmaradhat. Ezt úgy mondják, „a sírba viszik magunkkal a termékenyítő képességüket”. Ellentétben a nőkkel, akiknél a klimax magával hozza a peteérés elmaradását.

A tesztoszteron pótlása miért lehet fontos?

Mint ahogy az előzőekben említettem a tesztoszteron-szint nemcsak a szexuális élet szempontjából lényeges hormon, hanem a fizikai erő megtartása, a szellemi frissesség megőrzése szempontjából is fontos.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a súlyosabb problémák megelőzésére az évente történő szűrővizsgálatoknak döntő jelentősége van.

 

Kovács-Hain Zsuzsa