A férfi nemiszervek sérülései – Ritkák, de súlyosak is lehetnek

A nemiszervek sérülései igen fájdalmasak lehetnek, gondoljunk csak arra, a filmekben is gyakran használt jelenetre, amikor egy férfit megrúgnak a legérzékenyebb ponton. Legtöbbször azonnal összeesik az érintett, és percekig levegőért kapkod. A férfi nemiszervek sérüléseiről, azok gyakoriságáról, kezelési lehetőségeikről Dr. Kerényi Gábor urológus szakorvossal beszélgettünk.

Mennyire gyakoriak a külső nemiszervek sérülései? Gyakran fordulnak önhöz ilyesmivel a férfipáciensei? Mely korosztály érintett leginkább?

A nemi szervek sérülései ritkák, évente kb. 10 esettel találkozunk az ellátási területen. Ez azért van, mert a nemiszervek védett helyen találhatók. Leggyakrabban biciklizés, szőrtelenítés, cipzárfelhúzás esetén történnek sérülések, de előfordulhatnak nemi aktus vagy maszturbálás közben is. A merev hímvessző eltörhet, ami súlyos állapot, azonnali beavatkozást igényel. Korosztályi gyakoriság nem igazán jellemző, sérülések a felnőttkor bármely szakaszában lévő páciensnél előfordulnak.

Milyen tünetek kísérhetik a húgycső, a pénisz és a herék sérüléseit?

Mivel a sérülések különbözőek, a tünetek sem egyformák. Jelentkezhet különböző mértékű helyi fájdalom, duzzanat, vérömleny (haematoma), vérzés, bőr- vagy szövethiány, húgycsősérülés esetén véres vizelet (haematuria), esetleg teljes vizelési képtelenség vagy vizeletrekedés, a záróizom sérülése esetén vizelettartási képtelenség (inkontinencia). A herezacskót főleg felületi sérülések, szakadásos balesetek érhetik, a herék zúzódhatnak is, előfordulhat vérzés vagy súlyosabb esetben a herék el is mozdulhatnak

Milyen kezelési lehetőségek lehetségesek az egyes sérülések esetén, nem túl súlyos és súlyos esetben?

Ahhoz, hogy a kezelés a lehető legoptimálisabb legyen, minden esetben ismernünk kell a sérülés kiváltó okát, előzményeit. Tompa, nem áthatoló sérülés esetén konzervatív kezelés (antibiotikum, fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentő, borogatás) elegendő lehet. Felszínes bőrsérülésnél varratokra lehet szükség. Súlyosabb esetben a sérült here vagy hímvessző feltárására, helyreállító műtétére kerül sor. Húgycső sérülésénél – amennyiben szűkület keletkezik - nem ritkán későbbi húgycsőplasztikával kiegészítve lehet kezelni a problémát. Ezen sérülések gyakran valamilyen, a húgycsőbe juttatott idegen testtől keletkeznek, a hegesedés élethosszig tartó kellemetlenségeket okozhat. A pénisz, a herék és a húgycső sérülése esetében sokszor van szükség hasi ultrahangra, más képalkotó eljárásokra a teljes kép ismeretéhez. Labor, vér- és vizeletvizsgálat is segíti a kezelési terv felállítását.

Mikor kell feltétlenül orvoshoz fordulni?

Amennyiben a traumának látható tünete (bőrsérülés, jelentős duzzanat, bőrbevérzés, véres vizelet) van, mindenképpen orvosi vizsgálat szükséges.
Enyhébb sérülésnél a nem javuló fájdalom esetén javasolt az orvosi vizit.

 

Kovács-Hain Zsuzsa