A férfi 60-70 év felett is lehet szexuálisan aktív

A szexuális aktivitás férfiak esetében is csökkenő tendenciát mutat az idő múlásával, ám még 60-70 év feletti férfiak is élnek aktív szexuális életet? A libidócsökkenés és az aktivitás csökkenése egy lassú, fokozatos folyamat. Közben pedig nagyon fontos odafigyelni arra, hogy a férfi megőrizze szexuális egészségét.

A férfiak szexualitásának csökkenése egy akár több évtizeden át tartó, lassú folyamat, nem kell tehát azt gondolni, hogy 50 éves kor felett a férfinak már semmi keresnivalója a vágy mezején. Ahhoz azonban, hogy minél hosszabb ideig meg tudja őrizni egészségét, tisztában kell lennie minden férfinak azzal, hogy élete folyamán milyen szűrővizsgálatokra ajánlott elmennie.

1. A tinédzser fiú

A tinédzser kor a 20 év alatti időszak. Ekkor a férfiakban csak úgy tombol a tesztoszteron. Nem egy kutatás készült már a témában, mégis talán a legérdekesebb kutatója Alfred Kinsey volt. Kutatásai bebizonyították, hogy a 20 év alatti férfiaknak átlagosan hetente három orgazmusuk van, de van, akinek ennél sokkal több is. Tény, hogy a szervezet ebben az időszakban gyorsan képes újabb aktusra.

Ezt tedd az egészségedért:

Fontos azonban, hogy már ebben az életkorban elsajátítsa a férfi a herék önvizsgálatát. Mivel a hererák a fiatal férfiak betegségeként is ismert, ez az önvizsgálat pont olyan fontos, mint a nők esetében az emlők önvizsgálatának elsajátítása. Az időben felismert heredaganat nagyon jó eséllyel, szinte 100%-ban gyógyítható. A herék rendszeres önvizsgálatát már érdemes 13-15 éves korban elkezdeni, és legalább egy hónapban egyszer elvégezni. A legjobb zuhanyzás vagy fürdés után, mivel ilyenkor az izmok ellazulnak, a herezacskó elernyed, jobban tapinthatók a herék. Először az egész herezacskót, majd a heréket külön-külön kell áttapintani. Akkor beszélünk rendellenességről, ha az egyik here nehezebb a másiknál. Az is jel lehet, ha az előző vizsgálathoz képest esetleg nagyobbodást észlelünk, esetleg csomót tapintunk ki. Abban az esetben, ha az önvizsgálat alatt fájdalmat érzünk, vagy bármilyen elváltozást fedezünk fel, forduljunk mielőbb urológus szakorvoshoz.

2. A húszas éveiben lévő férfi

A férfiak szerint ez a legszebb kor, hiszen ekkor érzik magukat szexualitásuk csúcsán. A Kinsey-kutatások még mindig heti három orgazmust említenek, de ebben a korban már fontos az is, hogy van-e épp párkapcsolata a férfinak, vagy egyedül él. Az együttlétek időtartama kitolódik, több az érzelem és a funkcionalitás kissé háttérbe szorul.

Ezt tedd az egészségedért:

A herék önvizsgálatának ebben az életkorban is nagy szerepe van, illetve érdemes évente egyszer egy laborvizsgálatot is elkészíttetni. Fontos, hogy helyes életmódot folytasson a férfi, hiszen úgy kisebb a kockázata a szív-érrendszeri, illetve a cukorbetegség kialakulásának. Ez a két betegség rizikófaktor a merevedési zavarok kialakulásában.

3. A harmincas éveiben lévő férfi

Ez az évtized már egyértelműen a férfihormonok csökkenésével jár. Igaz, hogy ez a csökkenés még nagyon alacsony mértékű, évente kb. 1%. Az orgazmusok száma is csökken, azonban azok kontrolláltsága sokkal jobb, mint ezt megelőzően.

Ezt tedd az egészségedért:

A herék önvizsgálatán és az éves laborvizsgálaton túl érdemes ebben az életkorban kicsit jobban odafigyelni a szív-érrendszeri betegségekre, beleértve a magas vérnyomást. Ha esetleg a férfi cukorbeteg, vagy valamilyen endokrinológiai jellegű panasza van (pl.pajzsmirigy-rendellenesség), ennek kezelése, szinten tartása is nagyon fontos feladat.

4. A negyvenes évek

A vélekedés a férfiakat sem kíméli ebben az évtizedben. Általánosságban úgy gondoljuk, hogy a negyvenesek már egy olyan korszakba kerültek, mint a nők esetében a menopauza, így sokaknak lehet szüksége tesztoszteron-pótlásra. Ez egy tévhit! A menopauza közeledtével a nők szexuális kedve és teljesítménye drasztikusan csökken, ugyanakkor a férfiak ekkor még a teljesítményük kétharmadát képesek produkálni. Részben ennek köszönhető, hogy a negyvenes férfiak fiatalabb nők társaságát keresik a szexben.

Ezt tedd az egészségedért:

Negyven éves kor felett azonban már még nagyobb odafigyelést igényel a szexuális egészség és általában az egészség megőrzése. A fenti fontos vizsgálatokon túl a negyvenes éveiben lévő férfinak már 45 éves kor felett a prosztatája egészségével is törődnie kell. Ha eddig nem tette, urológust kell választania, aki kellő körültekintéssel végzi el az éves prosztataszűrést. A prosztatarák elsősorban idősebb korban jelentkezik, ám fiatalabb férfiaknál is kialakulhat. Korai fázisban tünetmentes, évekig tarthat, míg panasz jelentkezik, ezért elengedhetetlen a szűrés. A jelentkező tünetekből sem mindig lehet azonnal tudni, hogy prosztatadaganat áll a háttérben, mivel ezek a tünetek a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás vagy a prosztatagyulladás tüneteire hasonlítanak: nehezített vizelés, gyakori vizelési inger, égető érzés vizelés közben, fájdalom, véres vizelet vagy véres ondó. Szintén nagyon fontos a negyvenes éveiben járó férfiak esetében a vastagbél-szűrés azoknál, akiknek a családban előfordult már vastagbélrák.

5. Az ötvenes és a hatvanas éveiben járó férfi

Kinsey kutatásai szerint az ötvenes férfiak heti 1-2 orgazmust élnek át. Ebben az évtizedben már gyakrabban fordulhat elő merevedési zavar, átmeneti potenciaprobléma. A hatvanas korosztály szexuális teljesítménye már igencsak függ attól, hogy milyen az átlagos egészségügyi állapot. Az orgazmusok száma hetente már csak egy vagy ennél is kevesebb. Az erekciós zavar is gyakoribb.

Ezt tedd az egészségedért:

Ebben a két évtizedben a prosztata vizsgálatain van a fő hangsúly, nagyon fontosak a szűrővizsgálatok. Emellett a csontsűrűség-mérés is lényeges vizsgálat ekkor. Ez a vizsgálat a csontok ásványianyag-tartalmát méri. A csontok az ötvenes években kezdenek veszíteni rugalmasságukból, gyakori a csontritkulás, bár a nőknél ez a probléma gyakoribb. Fontos kihangsúlyozni a helyes életmódot, hiszen a csontritkulás kialakulásában rizikófaktor a dohányzás, a mozgás hiánya, de a testalkat és a genetika is befolyásolja.

Fontos tehát, hogy a férfi életének minden szakaszában pontosan tisztában legyen azzal, hogy mit kell tennie azért, hogy a lehető legtovább megtartsa szexuális egészségét, fittségét. Az életmód és a genetikai tényezők mellett a tudatosságnak is nagy szerep jut ebben.

 

Ligeti Anna

 

Forrás: https://egeszsegvonal.gov.hu/maradj-egeszseges/szurovizsgalati-osszefoglalo-ferfiaknak.html