A felfázás a fogamzóképes korú nők betegsége

A felfázás a fogamzóképes korú nők betegsége

A statisztikák szerint a nők több mint fele, élete során legalább egyszer átesik egy úgynevezett nem komplikált húgyúti gyulladáson. Ezeknek a problémáknak az okairól, kialakulásáról, lehetséges megelőzéséről és a várandós anyákat érintő kérdéseiről beszélgettünk dr. Bánfi Gergellyel, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának munkatársával.

Milyen főbb húgyúti gyulladásokról beszélhetünk, illetve mik a jellemző tünetek?

A régebbi  csoportosítás szerint  alsó húgyutakról, valamint a felső húgyutakról beszélhetünk. Ez a csoportosítás azonban pár évvel ezelőtt megváltozott úgynevezett komplikált és nem komplikált húgyúti gyulladások szerinti csoportosításra. Utóbbi egy nagyon szűk csoport, mert tulajdonképpen ez csak a fiatal, fogamzóképes korban lévő nők húgyhólyaggyulladását jelenti.

A felfázás a fogamzóképes korú nők betegségeA nőket leggyakrabban érintő betegségek közül milyen tünetekről beszélhetünk?

A nem komplikált alsó húgyúti gyulladás alatt, amit bevett magyar kifejezéssel felfázásnak vagy hólyaghurutnak hívunk, urológiailag szakszerűbb megnevezéssel a heveny, tehát gyorsan jelentkező hólyaggyulladást értjük. Minden gyulladás tulajdonképpen jellegzetes tünetekkel jár, amelyeket észlel a beteg. Ezek a fájdalom, a gyakori vizelési inger és vizelés, valamint a gyakori vizeléstől összeránduló húgyhólyag falában megpattanó ér miatti véres vizelet. Ez utóbbi igen magas arányban, a hólyaggyulladások 40 százalékában előfordul.

A hölgyek esetében mely korosztályt érintik leggyakrabban ezek a betegségek?

A nem komplikált alsó húgyúti fertőzések a fogamzóképes korú, tehát gyakorlatilag a 14 és 45 év közötti hölgyeket érinti. 14 év alatt a pubertás korban, a menstruáció előtt, valamint 45 év felett a menstruáció elmaradásával olyan hormonális eltérések vannak, amikor a megjelenő betegségeket már a komplikált húgyúti betegségek közé soroljuk.

Mi okozza ezeket a nem komplikált betegségeket, hogyan alakulnak ki ennél az érintett rétegnél?

A felfázás a fogamzóképes korú nők betegségeEzeket a betegségeket szinte kizárólag a környezet baktériumai okozzák és úgynevezett felszálló gyulladásoknak hívjuk őket, tehát nem vírusról vagy gombáról beszélünk. A hüvelyben, a bőrön, a környezetben rengeteg baktérium van. A nőknél azért alakul ki gyakran ez a felszálló fertőzés, mert erre sajnos anatómiailag adottak a körülmények. Egyrészt a húgycső rövidsége miatt könnyű a baktériumok bejutása, másrészt a hüvelyben alapvetően sok a baktérium. Ezek oda kellenek is, mert megvédik a szervezetet az idegen baktériumoktól.

Lehet valamit tenni a megelőzés érdekében?

Elsősorban azt fontos tudni, hogy nem kell félni a hólyaggyulladástól. Az alsó húgyúti gyulladás nem okoz daganatot, húgyhólyagkövet, vizeletcsepegést. Szerencsére nem súlyos betegségről beszélünk. Inkább egy hevenyen kialakuló, a fennállásakor kellemetlen tüneteket okozó állapotot jelent. Szövődmények csak akkor lehetnek, ha egy elhanyagolt alsó húgyúti gyulladásról beszélünk. Ilyenkor a mechanizmus tovább megy, tehát a baktérium felszállhat tovább a vesevezetéken, ezzel eljut a húgyhólyagból egészen a veséig. Ekkor már egy lázzal járó, súlyosabb vesegyulladás alakulhat ki, ami okozhatja a vesében gennygyülemek, tályogok kialakulását, és ez sajnos akár életveszélyes állapotot is jelenthet. Ez szerencsére ritkán fordul elő.

Mi a teendő akkor, ha valaki felfedezi magán egy efféle, nem komplikált alsó húgyúti fertőzés jeleit?

Csak véres vizelet esetén a húgyutakban lévő egyéb betegségek, tehát a kövek, esetleg daganatok jelenlétét ki kell zárni. Ha a véres vizelethez társulnak egyéb tünetek is, akkor ennek a hátterében gyulladást feltételezünk, és mint baktérium okozta betegség, a kezelése antibiotikummal történik. Ezt persze számos praktikával lehet kiegészíteni, ilyen például a bőséges folyadékbevitel. Ez egyszerűen mechanikailag kitisztítja, kimossa a húgyutakat. A megelőzés következő eszközei a különböző gyógynövények lehetnek: tőzegáfonya-kivonat, medveszőlő-tea, kamillatea, hogy a legegyszerűbbeket említsem. Ezek a húgyhólyag nyálkahártyájának a védekezőképességét fokozzák, ezáltal csökkentik a baktériumok megtelepedési esélyét.

A bőséges folyadékfogyasztás kapcsán mi az ideális?

Nem az a fontos, mennyit iszunk, hanem az, hogy mennyit pisilünk. A tudomány mai állása szerint az a javaslat, hogy napi két liter mennyiségű vizeletet pisiljünk ki. Tehát mindig annyit kell innunk naponta, hogy ennyi vizeletünk legyen. Úgy számoljunk, hogy egy átlagos vizelés alkalmával durván 2-3 deciliter távozik, ennek értelmében naponta 6-8 alkalommal kell vizelni.

Vannak hajlamosító tényezők a nem komplikált húgyúti gyulladások kialakulásához?

Igen, számos hajlamosító tényező van. Ezek már a komplikált gyulladások csoportjába tartoznak, például a cukorbetegség. Legyen bármilyen jól beállítva egy cukorbetegség, sajnos időnként előfordul, hogy a vizeletben cukor lesz. Nem csak mi szeretjük jobban a cukrozott limonádét, hanem a baktériumok is, ezért a cukros vizeletben is jobban szaporodnak, ezzel megteremtik a gyulladás lehetőségét. A várandósság idején a szervezetben olyan változások vannak, amelyek sajnos szintén növelik a gyulladások kialakulásának az esélyét. Megváltozik a vizelet pH-értéke, és egyéb olyan hormonális tényezők alakulnak ki vagy módosulnak, amelyek megteremtik az esélyt a húgyúti gyulladásokhoz.

Lehet-e a magzat bármilyen veszélyben egy ilyen húgyúti fertőzés miatt?

Maga a várandósság is sajnos ilyen szempontból kockázati tényezőnek számít, ezért a vizelet ellenőrzése a terhesgondozás részét képezi. A terhes-kiskönyvbe a vizeletvizsgálati eredményeknek is be kell kerülnie.  A magzat szempontjából egy nagyon elhanyagolt állapotú fertőzés lehet csak veszélyes: koraszülés, esetleg a magzati retardáció fordulhat elő. De még egyszer hangsúlyozom, ehhez egy nagyon elhanyagolt, súlyos gyulladásra van szükség, tehát szerencsére ez azért nagyon ritkán fordul elő, főleg a huszonegyedik században, antibiotikumokkal.

Milyen tanácsokkal látná el a kisbabát váró olvasóinkat? A tárgyalt fertőzésekkel kapcsolatban van-e olyan megelőzési mód vagy praktika, ami kifejezetten a várandós anyáknak ajánlott, az ő helyzetüket és körülményeiket figyelembe véve fontos?

A folyadékbevitelnek döntő jelentősége van, hiszen az anyának két szervezetet kell ellátnia. A másik, hogy a már említett hormonális változások miatt a higiénia is nagyon fontos. Én ilyen esetben azt szoktam tanácsolni, hogy a fertőzések szempontjából rizikótényezőnek tekinthető helyekre mint közös jacuzzi, közfürdőkbe, wellness szalonokba, és bizony, akár azt is mondhatnám, hogy uszodákba ne menjen a kismama, mert ezekben a környezetekben a kórokozók szervezetbe történő bejutásának az esélye fokozott..

Scherbán Richárd