A cukorbetegség a szexuális életre is kihat

A merevedési zavarnak sokféle oka lehet. A kutatások szerint cukorbetegség is húzódhat a háttérben. A kulcs a betegség felismerésében, és megfelelő kezelésében van. Ha azonban a cukorbetegséget nem kezelik, az nemcsak a szexuális életre lehet negatív hatással, hanem a mindennapokra is súlyosan rányomja a bélyegét.

dr_-lorincz-laszlo
    Dr. Lőrincz László

Az erektilis diszfunkció és a cukorbetegség kapcsolata

A merevedési zavarokat szervi elváltozások és pszichés okok is kiválthatják. Azoknál a férfiaknál, akik cukorbetegséggel küzdenek, általában a szervi okok állnak a probléma hátterében. A diabéteszes férfiak egy részénél a szexuális együttlét folyamán nem jön létre merevedés, vagy ha mégis, akkor az nem elég tartós. Merevedési problémákkal a férfiak nagy része találkozik élete folyamán olykor-olykor. A kor előrehaladtával ez egyre inkább jellemző lehet. A cukorbetegek több mint fele, pontosan 60%-a szenved 50 éves korára erektilis diszfunkciótól. A merevedési problémáktól szenvedők kb. egyharmadánál a cukorbetegség a gond forrása.

Cukorbetegeknél nagyon fontos, hogy figyeljenek az élettani funkciókra. Amennyiben azok közül egy is megváltozik, csökken, az kockázatot jelenthet valamilyen, a cukorbetegség okozta szövődmény előfordulására. Amennyiben a tünetek cukorbetegségre utalnak, orvoshoz kell fordulni, hogy az anyagcserét visszaállíthassa a normális kerékvágásba. A diabétesz megfelelő kezelésével a szexuális élet is normalizálódhat.

Mit tehetünk, ha az erektilis diszfunkció szervi eredetű? – Az urológus válaszol

„Az egyik nagyon fontos tennivaló, hogy a vércukorszintet a lehető legközelebb kell tartani a normális szinthez. Ez már alapjában nagyon sokat segíthet, de persze még önmagában nem elegendő – mondja Dr. Lőrincz László urológus szakorvos. Ha az érintett férfi dohányzik, azonnal abba kell hagynia. A dohányzás negatív hatással van az erek állapotára, az erekcióhoz pedig megfelelő vérellátásra van szükség. Ugyanezt kell mondanom az alkoholfogyasztásról is. Rendszeresen ellenőriztetni kell a vérnyomást. Minden lépést érdemes megvitatni az orvosunkkal, hiszen az erektilis diszfunkciónak több kezelési módja is hatásos lehet. A kezelés első vonalában a gyógyszeres kezelés áll. Leggyakrabban az ún. PDE 5, azaz foszfodieszteráz gátló csoportba tartozó gyógyszereket adunk ilyen a sildenafil, a tadalafil és a hasonló vegyületek. A csökkenő nemi vágyat (libidó) és merevedést a szérum alacsony tesztoszteron szintje is okozhatja (pl. férfi klimaxnál), ilyenkor a hormonpótlás is segíthet. Ha a szájon át alkalmazott terápia nem segít és a beteg együttműködése megfelelő, megtaníthatjuk az ön-injekciós terápiára amely során egy vékony tűvel erős értágulatot okozó gyógyszert (prosztaglandin származékot) juttat be a hímvessző barlangos testébe. Amennyiben a fenti kezelések sikertelenek, úgy harmadik vonalbeli kezelésként jönnek szóba a hímvesszőbe beültethető implantátumok, a pénisz protézisek.  Ha valaki cukorbeteg, a gyógyszeres kezelésnél nagyon körültekintőnek kell lenni, de többnyire minden ilyen gyógyszert a cukorbetegek is biztonsággal használhatnak.”

Bármi áll is a merevedési zavarok hátterében, fontos, hogy nyitottan kezeljük a témát, és osszuk meg partnerünkkel is. A szorongás ugyanis csak újabb problémát szül, ami a merevedésre sincs pozitív hatással. A cukorbetegség és a merevedés zavara szoros összefüggésben állnak, így elengedhetetlen az orvosi kezelés. A vércukorszint normál szinten tartása nagyban hozzájárul az erektilis diszfunkció javulásához.

 

Kovács-Hain Zsuzsa