6 halféle – Ezeket fogyaszd a férfiegészségért!

A férfiak nem arról híresek, hogy szeretnek vásárolni, arról pedig végképp nem, hogy jól meg is nézik, mit tesznek a kosarukba. Tény, hogy a táplálkozásodon nagyon sok múlik, hiszen a férfiak esetében sajnos a szív-érrendszeri- és a daganatos betegségek vezetik a halálokok listáját. Ezek ellen pedig nagyon sokat lehet tenni a halfogyasztással. Lássuk, melyek azok a halfélék, amelyekkel biztosan nem nyúlhatsz mellé, már, ami az egészséged illeti.

1.   Szardínia – A tápanyagbomba

Ezt a halat sokan nem tekintik igazán fontos eledelnek, pedig nagyon fontos tápanyagokat tartalmaz. Az Omega-3 zsírsav tartalma például igen magas, 100 g szardínia a napi szükségletünk több mint felét fedezi. Segíti a gyulladások javulását a szervezetben, valamint serkenti az agyműködést is. A szardínia nemcsak frissen, hanem konzerv formában is nagyon egészséges. Egy konzerv fedezi a napi szelénszükségletünk közel 80%-át, a kalciumszükségletünk majd’ 40%-át. A legkiemelkedőbb azonban a B12-vitamintartalma. Egyetlen szardíniakonzervben napi szükségletünk közel 340%-a található. Nem elhanyagolható pozitívuma, hogy inzulinrezisztencia és diabétesz esetén az egyik legjobb választás, mivel lassítja a cukor felszívódását.

2.   Szardella – Öregedés ellen

Rengeteg E-vitamint tartalmaz, ennek köszönhetően pedig az öregedés látható jeleinek megjelenése késik, és a pattanások, aknék és mitesszerek is kevésbé jelennek meg a bőrön. Jelentős az A-vitamin tartalma, sok benne a kalcium, így jót tesz a látásnak és a szem egészségének, valamint a csontoknak és a fogaknak is. Diéta esetén is tökéletes választás, mivel nagyon alacsony a kalóriatartalma.

3.   Makréla - Immunerősítő

A sejtek anyagcseréjéhez sokféle tápanyagra van szükség. A makréla bővelkedik ezekben, magas benne a Q10 koenzim szintje, sok benne az A-, B-, C-, D-, E- és K-vitamin is, de nem elhanyagolható az Omega-zsírsav tartalma, a vas- és magnéziumtartalma sem. Ezek a tápanyagok együttesen erősítik az immunrendszert és a rákos megbetegedések előfordulásának esélyét is csökkentik.

4.   Tonhal – A nagy kedvenc

Frissen és konzervben is nagyon finom, és egészséges is. Fehérjeforrásnak sem utolsó, ám ennél még fontosabb szelén-, kálium-, jód-, foszfor-, magnézium-, D- és B-vitamin tartalma. Már hetente kétszeri fogyasztása is csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

5.   Lazac – Még depresszió ellen is jó

Magas fehérjetartalmú halféle. 100 grammban 25 gramm fehérje van, ami nagyon magasnak mondható. Emellett sok benne a kálium, ami az egészséges vérnyomás fenntartásában segít. Antioxidánsokban is gazdag, legkiemelkedőbb ezek közül a lazac színét is kölcsönző asztaxantin. Ez az antioxidáns közrejátszik a szívbetegségek esélyének csökkentésében, segíti a koleszterin normál szinten tartását. Ami pedig egészen meglepő, rendszeres fogyasztása enyhíti a depresszió és a szorongás tüneteit.

6.   Tőkehal – Sok panaszra hatásos

Ízületi problémák és súlyos fejfájás esetén a szeléntartalmával segít. A fogak, a csontok egészségéért, valamint a hormonok egyensúlyban tartásához foszfortartalmával járul hozzá. Az anyagcserét, a méregtelenítést, az emésztést riboflavin- és niacintartalma segíti elő.

Vannak, akik idegenkednek a halfélék fogyasztásától. Ha te is így érzel, próbáld ki a konzerveket. Egészen különleges ízvilággal járulhatsz hozzá ahhoz, hogy a szervezeted minél egészségesebb legyen.

 

Kovács-Hain Zsuzsa