Kategória: egészség.

6 halféle, ami támogatja a férfiegészséget

A koronavírus-járvány kellős közepén már mást sem hallani, csak, hogy mennyi vitaminra, nyomelemre és ásványi anyagra van szükségünk ahhoz, hogy nagyobb eséllyel kerüljük el a fertőződést. Gondoltad volna, hogy a halfogyasztás hozzájárul ahhoz, hogy a tápanyagraktáraid mindig normál szinten legyenek? Ráadásul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is fontos a szerepe.

A halak nagyon jó fehérjeforrásnak számítanak, ezért többet kellene belőlük fogyasztani, mégis, Magyarországon nagyon kevésszer kerülnek az asztalra. Vitamintartalmuk sem elhanyagolható, B-vitaminokban, A- és D-vitaminban is bővelkednek. A tengeri halakban kalcium, vas, jód, foszfor és szelén is található.

Omega-3, omega-6 zsírsavakban is bővelkednek, aminek köszönhetően javítják a vérkeringést, csökkentik a vérnyomást. A szív- és érrendszer, a keringés egészsége előfeltétele a férfiegészségnek és a kiegyensúlyozott szexuális életnek is, mivel az erekció eléréséhez és megtartásához a véráramlás zavartalansága szükséges.

Lássuk, melyek azok a halfajták, amelyek leginkább támogatják a férfiegészséget azáltal, hogy javítják a keringési rendszer állapotát:

1. Makréla

Az egyik legízletesebb hal, finom, fehérhúsú fajta, amelyet füstölve, nyersen és konzerv formában is lehet kapni. Omega-zsírsavakban igen gazdag, ugyanakkor  A-, B-, C-, D-, E- és K-vitamin-, vas- és magnéziumtartalma is nagyon magas. A sejtek anyagcseréjébe is beleszól, hiszen Q10 koenzimeket tartalmaz, amelyek még az immunrendszert is erősíthetik (ez most nem elhanyagolható szempont).  

2. Tonhal

A tonhal sokak nagy kedvence. A húsa tömör, ízletes, és akár nyersen is fogyasztható. Kiváló fehérjeforrás, de az immunrendszer támogatására sok-sok szelént is tartalmaz. Magas a foszfor-, a kálium-, a jód-, a magnézium-, a B- és D-vitamin-, az Omega-3 zsírsav-tartalma.

3. Lazac

Nagyon népszerű, szintén magas fehérjetartalommal rendelkező halfajta, de káliumban is gazdag, a napi beviteli igény közel 20%-át biztosítja 100 g lazac. Ez támogatja a vérnyomást. Egy csodás antioxidánsnak, az asztaxantinnak köszönheti gyönyörű vörös színét. Ez az antioxidáns megemeli a jó koleszterin szintjét a vérben, ezzel csökken a szívbetegségek kockázata. Nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészségünkre is rendkívüli hatással van a rendszeres lazacfogyasztás.

4. Tőkehal

Gyakran fogyasztott halfajta. Ha rendszeresen kerül a tányérra belőle, segít a szívbetegségek megelőzésében. Magas a szeléntartalma, így az immunrendszert is erősíti, de azok is szeretni fogják, akik gyakran szenvednek fejfájástól. Az anyagcserében is szerepet játszhat a fogyasztása, hozzájárul az emésztés zavartalanságához, mivel riboflavint és niacint is tartalmaz. Foszfortartalma a csontok és a fogak egészségének megőrzéséhez járul hozzá.

5. Szardínia

Nagyon magas az omega-3 zsírsav-tartalma, ezért akár minden nap érdemes lenne fogyasztani valamilyen formában. Hozzájárul a megfelelő agyműködés fenntartásához, mivel DHA és EPA zsírsavakat tartalmaz. Leginkább konzervként fogyasztjuk, ami nagyon magas B12-vitaminban, szelénben, kalciumban. Cukorbetegek számára is ideális választás, ugyanis a szadínia fogyasztása segít a cukor felszívódásának lelassításában.

6. Szardella

E-vitamintartalma hozzájárul ahhoz, hogy az öregedés látható jelei később jelenjenek meg a bőrön. Óvja a bőr egészségét, megakadályozza a pattanások, aknék, mitesszerek kialakulását. Gazdag A-vitaminban, ami óvja a szem egészségét, illetve kalciumban, ami hozzájárul a csontok és a fogak épségének megőrzéséhez. Magas a fehérjetartalma, ám kevés kalóriát viszünk be a fogyasztásával, ezért akkor is jó választás, ha valaki diétázni szeretne.

 

Komáromi Csenge