A felfázás, amely néha rémálom!

Gyakori vizelési inger, ráadásul fájdalmas, égő, csípő érzés ürítés közben. Alhasi görcsök, kellemetlen szagú, sötét színű vizelet. Oly sok nő szenved újra és újra ezektől a tünetektől! Dr. Bánfi Gergely urológus szakorvos lesz a segítségünkre, mit is tehetünk ellene.Igen, a felfázás, hólyaghurut, szakszerűbben: alsó húgyúti fertőzés: gyakorlatilag szinonim fogalmak – mindegy, minek nevezzük – egyik pillanatról a másikra jön, általában a  legrosszabb pillanatban. A jó hír viszont, hogy – amennyiben rövid időn belül orvoshoz (urológushoz) fordul a beteg – gyorsan, könnyen gyógyítható, egy rövid, 3-5 napos antibiotikumos kezeléssel.

És ha nincs időm kivárni a sort az orvosnál, és bízom a természet erejében?
Természetesen megteheti. Az esetek 50%-ában a betegség minden különösebb beavatkozás nélkül, magától gyógyul. Csakhogy a kezelés nélküli húgyúti infekció következményeként igen magas arányban megmaradhatnak ún. maradványtünetek, amelyek hasonlóan az eredeti panaszokhoz, a húgyhólyag és húgycső állandó irritációjában nyilvánulnak meg. Ez pedig az előszobája az újrafertőződésnek. Nem véletlen, hogy a Google 3. leggyakrabban keresett kifejezése, urológia témakörében a húgyúti fertőzés.

Mi a teendő akkor, ha rendületlenül kiújul a hólyaghurutom?
A visszatérő, krónikussá vált cystitis megelőzésének egyik lehetséges módja a hosszú távon szedett, alacsony dózisú antibiotikum. Jó tapasztalataim vannak emellett a tőzegáfonyával, aminek a hatóanyagai az alsó húgyúti rendszerben kiválasztódnak, és megakadályozzák bizonyos baktériumok megtapadását a húgyutak falán.

Ha folyamatosan szedjük az antibiotikumot, nem kell attól tartani, hogy ez rezisztenciát eredményez?
Távolról sem. Gondoljon bele. Ha folyamatosan, megállás nélkül bombázzuk a kórokozókat, nincs idejük ellenállóvá válni. Sokkal inkább előforduló eset az, amikor néhány napig szedjük az antibiotikumot, ennek következtében csökkennek a tüneteink, ezért abbahagyjuk a szedését, csakhogy 1-2 hét múlva kiújul a fertőzésünk, van még néhány tablettánk otthon, mire azokat gyorsan bekapkodjuk. Hát ilyen gyógyszerszedési szokások következményeként alakul ki rezisztencia.

Hogy látja? Mennyire éreznek a nők felelősséget a saját egészségükért?
Hát, sajnos igen elszomorítóak a tapasztalataim. Elképesztő, mennyi tévhit kering a nők között, mennyire nem ismerik saját testük működését.

Mi a tapasztalata? Rábízzák magukat az orvosra?
Remélem. Munkám lényeges részét jelenti a felvilágosítás, az útbaigazítás, hiszen amikorra orvoshoz fordulnak, akkor már rendszerint javában benne vannak a slamasztikában. Pedig egyszerű eszközökkel, odafigyeléssel sok baj, betegség megelőzhető lenne.

Milyen korosztály keresi meg Önt húgyúti fertőzéses panaszokkal?
Az „egyszerű”, kísérőbetegségekkel nem bonyolított, ún. nem komplikált alsó húgyúti fertőzéssel jobbára a 20 és 40 éves kor közötti, szexuálisan aktív nők fordulnak hozzám.

Mit jelent az, hogy „nem komplikált”?
Komplikáltnak akkor tekintünk egy infekciót, nagyon leegyszerűsítve, amikor társbetegség járul a hólyaghuruthoz. Ekkor elsődlegesen a gyulladást kiváltó okot kell kezelni, a gyulladás megszüntetésén túl, természetesen. Ilyen tényező a húgyúti kövesség, katéterviselés, diabétesz, többek között.

A cukorbetegség hajlamosít a húgyúti fertőzésre? Miért?
Sajnos, nagyon. Hogy miért? A limonádét bizonyára Ön is cukorral szereti. A baktériumok sincsenek ezzel másképp. A cukorbetegek vizeletébe – bármennyire is próbáljuk a kezelést beállítani – cukor (glükóz) választódik ki, ami egészséges anyagcsere mellett egyébként nincs benne. A vizeletben lévő cukor príma tápanyag a baktériumok számára.

És a vírusok, gombák? Azok nem okozhatnak fertőzést?
Az esetek 90%-ában a húgyúti fertőzések kórokozója egy teljesen hétköznapi, mindenütt nagy számban megtalálható baktériumfaj, az E. coli. Ebben a pillanatban, ezen az asztalon, a tenyerem alatt is több millió lehet belőle.

Jajjj.
Pánikra semmi ok, ha az immunrendszerünk normálisan működik, akkor megbetegedést semmiképpen nem okoz. Sőt, számos törzse a bélrendszerünk normál flórájához tartozik, és az emésztéshez éppúgy szükséges, mint például a vércsoportunk kialakulásához. Ennek következtében a végbélnyílás körül is temérdek van belőlük. Akkor van baj, ha bekerülnek a húgyutak steril közegébe. Ez könnyen előfordulhat, hiszen közel van egymáshoz a kettő.

Tehát a legfontosabb a higiénia.
Igen, a higiénia. De fontos tudni; a túlzott higiénia is árthat. Irrigálással éppúgy be lehet vinni a szeméremrésben lévő baktériumokat, ráadásul drasztikusan felboríthatja a hüvelyflóra érzékeny egyensúlyát.

Pedig a hüvelyi fertőzésekre az intimzuhanyt ajánlják.
Nem feltétlenül hasznosak ilyen esetben sem. De nagyon fontos megjegyezni; a húgyúti fertőzés visszatértének komoly az esélye, amíg a hüvelyflóra nem stabilizálódik. A kettő szorosan összefügg. A pesszárium, spermicid zselék, hüvelykrémek, -kúpok az ondósejteket ugyan elpusztítják, a húgyúti fertőzés veszélyét azonban fokozzák. Használatuk mellett a hüvelyflóra természetes savköpenyét fokozottan kell védeni.

Ha már itt tartunk, azt hallottam, hogy az aktív szexuális élet is hajlamosító tényező.
A húgyúti fertőzés nem nemi be. Mégis, a szexuális aktus során fizikálisan közelebb kerülhetnek a húgyutak bejáratához a szeméremrés és a végbélnyílás környékén megtapadó baktériumok. A férfiak húgycsöve kb. 30 cm, míg a nőké csupán 2-4(!) cm. Ez indokolja egyébként, hogy miért a nők szenvednek ilyen gyakran hólyaghurutban, azt a pár centit gyorsan megteszik a kórokozók! Azt szoktam tanácsolni, hogy szexuális együttlét után mihamarabb menjenek el pisilni a hölgyek. Egyszerű és hatásos védekezés, ami megakadályozhatja a felszálló fertőzést.

A „felszálló” azt jelenti, alulról felfelé terjedő?
Pontosan. Minden, ami elősegíti a vizeletpangást, vagyis akadályozza a bentről kifele, fentről lefele való vizeletáramlást, hajlamosít a fertőzésre. Várandósság idején is jelentősen fokozódik a fertőzésveszély. Az egyre növekvő méh mechanikailag nyomja a hólyagot, húgyvezetéket. Ráadásul, áldott állapotban megváltozik a nők immunrendszeri és hormonális reakciója, ami fogékonyabbá teszi őket a húgyúti fertőzésekre.

Pedig éppen ebben az életszakaszban, úgy tudom, nem javallott antibiotikumot szedni.
Az áldott állapotban lévő nőket éppen ezért rendszeresen szűrjük húgyúti gyulladás tekintetében is. A terhesgondozás szerves része az időközönként megismételt vizeletvizsgálat. Ha a vizeletben baktérium található, még a tünetek kialakulása előtt van időnk azt kitenyészteni, az eredmény rendszerint néhány nap alatt elkészül, és célzott terápiával, pontosan arra a bizonyos baktériumtörzsre hatékony, a terhességre ártalmatlan antibiotikus kezeléssel megakadályozzuk, hogy az alsó húgyutakról továbbterjedjen a fertőzés a felső húgyutakra. Ez utóbbi, vagyis a vese megfertőződése ugyanis még nagyobb veszélyt jelent a magzatra nézve.

Ezek szerint amikor már nem szülünk, nem élünk nemi életet, meg is nyugodhatunk, nem leselkednek ránk veszélyek.
Sajnos nem így van. Sőt. Azt kell mondjam, van ugyan egy tízéves életperiódus, körülbelül 35 és 45 éves kor között, ahonnan kevesebb nő keres fel hasonló problémával. A menopausa után azonban az ösztrogénszint lecsökken, ezáltal a hüvely és húgycső hámja vékonyabbá, sérülékenyebbé válik, gyakori a hüvelyszárazság, ami ismételten fokozza a fertőzésveszélyt. Ezért a változó kortól, a gyulladás megszüntetése után, megelőzésre helyi kezelést, ösztrogéntartalmú hüvelykrémet javaslunk. Az ösztrogén kedvez a Lactobacillusok szaporodásának, miközben csökkenti a hüvelyi pH-t.

Akkor most végigvettük a női élet valamennyi szakaszát. Mi az, amit minden életszakaszban tanácsol, hogyan kerüljük el, vagy ha már megtalált minket, hogyan lábaljunk ki hólyaghurutunkból?
Vannak borzasztóan egyszerű tippjeim: igyon sok vizet. Sok-sok vizet! Hiába gyakori a vizelési kényszer hólyaghurut esetén, nem kell attól félni, hogy még többet fog szenvedni. Általában csak a gyulladásos vizelet okozta vizelési kényszer erős, nem a kiürítendő mennyiség a sok. A baktériumok gyorsabban „kimosódnak” a szervezetből, nem is beszélve arról, hogy a vizelet hígul, és így kevésbé ingerli a hólyagot, egyre kevésbé fog csípni-marni-szúrni. Természetesen víz helyett jöhetnek a gyógyteák; a már említett tőzegáfonya, kisvirágú füzike, medveszőlőlevéltea, cickafarkfű és társaik.

Általánosságban van néhány higiénés szabály, amit érdemes betartani: WC-használat után elölről hátrafelé tisztítsák meg magukat, vizeletet ne tartsanak vissza, lehetőleg ne használjanak hüvelydezodort, vagy bármely illatosított intim higiéniai terméket. Pamut alsónemű, tisztálkodásra lúgos kémhatású szappan helyett intim mosakodó. Mi még? Éljenek nyugodtan, vidáman. És: amint jelentkeznek a tünetek, ne halogassák, keressék fel az urológust, mert akkor a leghatékonyabb a kezelés, ha időben elkezdik.

Bánsági Kinga